Öfkelendiğimizde Vücudumuzda Neler Olur?

Neredeyse her gün hissettiğimiz bu duygunun vücudumuzda nelere sebep olduğunu hiç merak ettin mi?

Sevinç, hüzün gibi duyguların yanı sıra vücudumuzda öfkeyi de hemen hemen her gün hissederiz. Kendimizi tehlike altında hissettiğimizde, hayal kırıklığına uğradığımızda, stres altında, kendimizi ifade edemediğimizde, yorgun ve uykusuz kaldığımızda, açlık hissettiğimizde ve bunun gibi birçok sebepten dolayı öfkeleniriz. Peki hiç bu sırada vücudunuzda neler olduğunu merak ettiniz mi?

Bir saat gibi işleyen vücudumuzu olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip olan öfke, vücudumuzda birçok değişikler meydana getirir. Öncelikle kalp atışımız hızlanır, tansiyonumuz yükselir, adrenalin hormonları tavan yapar. Öfkemizin şiddetine göre dişlerimizi sıkar, ellerimizi yumruk yapar sıkmaya başlarız. Midemize sancılar girer, yutkunmada güçlük çekeriz. Stres hormonları devreye girer ve artmaya başlar. Bu stres hali tüm vücudumuza yayılmaya başlar. Nefes alışverişimiz hızlanır ve terlemeye başlarız. Vücudumuzun fiziksel kısmında tüm bu değişiklikler olurken peki öfke anında beynimizde neler olur?

Beynimizin duygusal ve fiziksel tepkimelerinden sorumlu olan limbik sistemde bulunan amigdala, başta korku olmak üzere mutluluk, şaşkınlık ve öfke gibi duygusal hafızanın yönetiminden sorumludur. Öfkelendiğimizde amigdalaya ulaşan bilgi, beyin korteksi tarafından işlenir ve tehdit durumuna göre tepki oluşturur. Amigdalaya ulaşan bilgi ne kadar güçlü olursa olayın hatırlanma olasılığa da aynı şekilde artar. Uzmanların öfke anında 1'den 10'a kadar saymamızı önermeleri bununla ilgilidir. Öfke anında amigdalayı tetikleyip beynin korteksinin harekete geçmesini ne kadar öteleyebilirsek öfke sonucunda doğacak olan stres ve yoğun duyguları da bastırmış oluruz. Bu sebeple öfke ile kalkıp zararla oturmamak için durumu iyice değerlendirmeli ve öfkemizi kontrol altında tutmalıyız. Stres topları, 1'den 10'a kadar saymak, ortamı terk etmek öfke kontrolünde size anlık yardımcı olabilir. Tabii ki uzun vadede çözüm uzmanlardan destek almaktır.