OLİMPİYAT ATEŞİ- Oyunların İlk Haftası

27 Temmuz gecesi yakılan olimpiyat ateşinin ardından resmi olarak başlayan organizasyonun ilk haftası geride kaldı.

İlk kez 1896 yılında düzenlenen ve ardından dört yılda bir gerçekleştirilmesi planlanan, üst düzey sporcuların yarıştığı bu büyük spor organizasyonu; bir asrın ardından tekrardan Fransa'nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

27 Temmuz gecesi yakılan olimpiyat ateşinin ardından resmi olarak başlayan organizasyonda, 32 spor dalında yapılacak müsabakalarla sporun zevkine doyacağımız iki haftanın ilkini an itibariyle geride bırakmış bulunmaktayız. Ülkemiz adına dolu geçen haftaların gelişmelerine gelin, beraber bakalım.

 

Açılış Töreni, 27 Temmuz Cumartesi Günü Yapıldı

Alışık olduğumuzun aksine bu yılki olimpiyat açılışı stadyumda gerçekleşmedi. Organizasyon; yağmurlu bir Paris akşamında, açık alanda yapıldığından her anlamda beklentilerin altında bir şekilde başladı. Kameraların konumlandırılması, baştaki gösterilerin bayağılığı Fransa'nın organizasyon becerisini sorgulattı izleyenlere. Sporcular; Paris Belediye Başkanı'nın, temizliğinden ve su kalitesinden şüphelere bir cevap olarak (!) yüzdüğü Seine Nehri'nin üzerinde teknelerle arzı endam etti. ( Nehir, kirlilik açısından halen endişe sebebi ve endişelerin odağında )

Her ne kadar yaşanan aksilikler ve sıkıntılar bulunsa da; güneşin batmasıyla birlikte suya yansıyan ışıklandırmalar ve akşamüstü gerçekleşen gösterilerle açılışın olimpiyat oyunlarına yaraşır şekle daha yakın bittiği söylenebilir.

 

Filenin Sultanları, Her Açıdan İnanılmaz Maçlarla Yine Bizleri Ekran Karşına Kitledi

Grup aşamasında karşılaştığımız Hollanda maça bizden çok daha iyi başladı ve bir saatin ardında setleri 0-2'lik duruma getirdi. Her ne kadar nispeten galibiyete uzak gözükürsek gözükelim, geri dönüşlerin takımı olduğumuz bilinen de bir gerçek artık. Yapılan rotasyonlar, planlamalarla maçı berabere getiren Milli Takımımız; karar setini 15-11'lik skorla bitirerek maçın “ onlar bitti demeden bitmeyeceğini ” tekrardan herkese göstermiş oldu.

İkinci maçımızda Dominik Cumhuriyeti ile olan karşılaşmamızın, ilk maçımıza nazaran çok daha rahat geçtiğini söyleyebiliriz. 3-1'lik skorla yaşadığımız galibiyet sonrası yeni rotamız İtalya.


Yüzme Sporları Tarihimizin İlk Finali Geldi

16 yaşındaki milli yüzücümüz Kuzey TUNÇELLİ, erkekler 1500 metre serbest stil elemelerini açık ara farkla önde kapadı. Diğer serilerdeki sporcuların derecelerinin açıklanmasıyla birlikte, sporcumuz 5.sırada finallere yükseldi. Tarihimizde ilk kez branşında final yarışlarına çıkacak olmamız büyük bir gurur ve mutluluk sebebi, yüzmede çok daha yerlere geleceğimizin de habercisi. Kazanılan başarı sonrasında sevinci dakikalarca süren TRT spikeri Hünkar MUTLU'nun adını da yazıda geçirmemek olmaz diye düşünüyorum. Yüzme müsabakalarını kendisinin bol anlatımlı, heyecanlı anlatımlarıyla dinlemek ayrı bir keyif.

 


Milli Atletimiz Ersu ŞAŞMA Bizleri Yine Şaşırtmadı

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda sırıkla atlama branşında adını finallere yazdıran ilk Türk sporcumuz olan Ersu ŞAŞMA, Paris Olimpiyat Oyunları'nda da seriyi bozmadı.

5.40, 5.60, 5.70 ve 5.75 metrelik atlayışlarını ilk hakkında geçerek elemeleri o kadar rahat bir şekilde tamamladı ki biz izleyenlere yaptığı sporu kolaymış gibi gösterdi adeta. Pazartesi gerçekleşecek finaller için beklemedeyiz.


Olimpiyatımızın İlk Madalyası, Tarihimizin Takım Sporlarındaki İlk Madalyası…

Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda okçulukta kazanılan altın madalyanın ardından izleyicilerin bu branşa olan ilgisi büyüktü. Milli sporcularımız ise bu beklentileri altında kalmayarak çıtayı çok daha yükseklere taşıdı. Olimpiyat şampiyonumuz Mete GAZOZ, Abdullah YILDIRMIŞ ve Ulaş Berkim TÜMER'den oluşan takımımız; elemeler, çeyrek final ve yarı finalde büyük bir başarıya imza attı. Yarı finaldeki rakibimiz Fransa'ya karşı setlerde 4-4 devam eden maç, son sette de başa baş bir şekilde 27-27 bitti. Fakat merkeze yakın ok Fransa'ya aitti ve maça milimetreler karar verdi, finalleri tabiri caizse kıl payıyla kaçırdık. Milli takımımız çıktığı üçüncülük maçında ise Çin'e karşı 6-2'lik net bir galibiyet elde ederek bronz madalyanın sahibi oldu. Klasik Yay Erkek Milli Takımı'nın bu üçüncülüğü, 100 yıllık olimpiyat tarihinde Türkiye'nin takım halinde ilk madalya olarak tarihe geçti. 

Okçuluk branşında, takım sporlarındaki başarısının ardından bireysel kategorilerdeki yarışmaya devam eden sporcumuz Ulaş Berkim TÜMER, son 32 ve 16 turlarında rakiplerini 6-4 ve 6-2'lik skorlarla yenerek finale doğru tam gaz gidiyor. 

17 Yaşındaki mili okçumuz Elif Berra GÖKKIR için ise ayrı bir parantez açmak gerektiğini düşünüyorum. Sakinliği, isabet oranı ile oyunu izlemesi keyif veriyor ve müthiş bir gelecek vadediyor. Son 32 ve 16 turlarındaki 6-0'lık skorlarla oyunu domine etmesinin ardından çeyrek finalde Koreli rakibine karşı galip gelemedi fakat gelecek parlak oyuncumuzun ileriki organizasyonlarda gerçekleşecek yarışlarını sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Artık Onun İçin Madalya Bir Gelenek

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalya alarak bizleri gururlandıran Buse Naz ÇAKIROĞLU, Finli sporcu Pihla Kaivo-Oja'yı 5-0 yenerek yarı finale çıktı. Madalya almayı garantileyen milli boksörümüz, bir olimpiyat madalyasını ülkemiz hanesine ekleyecek. 6 Ağustos Salı günü gerçekleşecek karşılaşma sonucu madalyanın rengi belli olacak.

Madalyayı garantileyen bir başka boksörümüz ise Hatice AKBAŞ oldu. Kadınlar 54 kilo çeyrek finalinde Moğol Enkhjargal Munguntsetseg ile karşılaşan milli sporcumuz rakibini 5-0'lık net skorla yenerek yarı finale yükseldi.

Boks dalındaki yükselen grafiğimize katkı sağlayan diğer bir sporcumuz Esra YILDIZ KAHRAMAN da 57 kg'de başarılı yarışlar çıkararak adını çeyrek finale yazdırdı.

Çok Rahat, Çok Profesyonel

Bu sene gerçekleşen Oyunlar tarihimizdeki ilklere bir yenisi daha eklendi: Atıcılık tarihindeki ilk madalya. Bu ilkin kahramanları ise Şevval İlayda TARHAN ve Yusuf DİKEÇ. Finallere kadar kusursuz bir performans ortaya koyan ikilinin altın madalya alması içten bile değildi. Milimetreler sonucu kaçan madalya, ileriki yılların hedefini ortaya koyuyor.

Kazanılan bu gümüş madalya; yalnızca Türk basınında değil, yabancılar tarafından da ilgiyle karşılandı. Sporcumuz Yusuf DİKEÇ’in diğer sporculardan farklı özellikleri, sosyal medyada da birçok kullanıcı tarafından ilgi gördü. Eli cebinde, kendinden emin, ekipmansız atış yapan sporcumuz için “masrafsız amca”, “cool”, “Türkiye; özel lensleri, göz kapağı veya kulak koruması olmayan 51 yaşındaki bir adamı göndererek gümüş madalyayı aldı.”, “ikonik fotoğraf” şeklinde yorumlar yapıldı ve Yusuf DİKEÇ etkisi halen devam ediyor.


Oyunlar Tarihimizde 2. Kez Yüksek Atlama Finalleri Bizleri Bekliyor

Buse SAVAŞKAN, ilk olimpiyatında başarılı ilerleyişine devam ediyor. Adeta havada süzülüp asılı kalan sporcumuz, 1.83, 1.88, 1.92 metrelik atlayışlarını başarıyla tamamlayarak 8.sıradan finallere katılmaya hak kazandı.

2024 PARİS OLİMPİYAT OYUNLARI’NDA YAŞADIĞIMIZ ERKEN AYRILIKLAR

·        Milli Judocumuz Salih YILDIZ’ın, 60 kg müsabakalarında galibiyet serileriyle devam ettirdiği mücadelesi bronz madalya maçıyla son buldu.

·        Boksörümüz Gizem ÖZER, 60 kg müsabakalarında son 32 turunda İtalyan rakibi Alessia MESIANO’ya 4-1’lik skorla yenilerek olimpiyatlara veda etti.

·        Masa Tenisi Sporcumuz Sibel ALTINKAYA, son 64 müsabakaları sonucu aldığı 4-2’lik skorla oyunlara nokta koydu.

·        Judo branşında yarışan sporcumuz Muhammed DEMİREL, son 32 turunda Finlandiyalı rakibine 1-0 yenilerek oyunlara veda etti.

·        Badminton sporcumuz Neslihan ARIN’ın grup karşılaşmalarında almış olduğu 1 galibiyet 1 yenilgi onu bir üst tura taşımaya yetmedi.

·        Milli atıcımız Oğuzhan TÜZÜN, iki gün süren elemelerde 125 atışın 121’sinde isabet bulmasına karşın 15. olarak oyunlara veda etti.

·        Son 32 turunda 15-11 galip gelen milli eskrimcimiz Nisanur ERBİL, son 16 müsabakasında Fransız rakibi Sara BALZER’e yenildi.

·        Milli judocumuz Vedat ALBAYRAK, 81 kg müsabakalarında son 16 turunda 1-0’lık yenilgi yaşadı.

·        Boks branşı 51 kg’da ülkemizi temsil eden Samet GÜMÜŞ, son 16 turunda Kazak rakibine karşı galip gelemeyerek bir üst tura çıkamadı.

·        Milli boksörümüz Kaan AYKUTSUN, 80 kg müsabakalarının son 16 turunda elenerek oyunlara veda etti.

·        Judo branşında yarışan sporcumuz Fidan ÖGEL, son 32 turunda yaşadığı yenilgi sonucu bir üst tura çıkamayarak oyunlardan erken ayrılanlar arasına ismini yazdırdı.

·        Milli judocumuz Mihael ZGANK, son 32 turunun ardından oyunlara veda etti.

·        Ülkemizi temsilen 100 kg müsabakalarında tatamiye çıkan milli judocumuz İbrahim TATAROĞLU, son 16 turunda aldığı yenilgi sonucu üst turlarda performans gösteremedi.

·        Judo branşında 78 kg’da yarışan bir başka sporcumuz Kayra ÖZDEMİR, elemelerdeki 10-0’lık ve çeyrek finaldeki 1-0’lık altın skorla adını yarı finale yazdırdı. Fakat yarı finalde ve akabinde bronz madalya maçında galip gelemeyerek Oyunlar’dan madalya alamadan ayrıldı.

·        Türkiye’yi temsil eden ilk kadın kürekçi olarak olimpiyat tarihimize geçen Elis ÖZBAY, 2024 Paris Olimpiyatlarında sıralamasının belli olduğu D Final yarışında elde ettiği 7:46.95’lik derece ile 4. oldu, bu sonuçla Oyunlar’ı 22. sırada tamamladı.

·        Milli yüzücümüz Berke SAKA; 55.85'lik derecesiyle serisinde 7'nci, genel sıralamada ise 40'ıncı basamakta yer alarak yarı finalde yarışma hakkı elde edemedi.

·        Milli atletimiz Tuğba DANIŞMAZ, kadınlar üç adım atlama elemelerinde 13.97m'lik derecesiyle 16. sırada yer alarak finale yükselmeye hak kazanamadı.

·        Yelken branşının rüzgar sörfü kategorisinde ülkemizi temsil eden sporcumuz Merve VATAN, genel klasmanda 18. sırada yer aldı.

·        Atıcılık sporcusu Rumeysa Pelin KAYA, 117 puan kaydederek 13. sırada oyunlara veda etti.

·        Milli atlet Salih KORKMAZ, 20 km yürüyüş yarışında 1.29:05'lik derecesiyle 45., Meryem BEKMEZ ise 1.38.06'lık derecesiyle 40. olarak Oyunlar’a veda etti.

·        Erkekler çekiç atma elemelerinde yapmış olduğu 71.40’lık derece milli sporcumuz Özkan BALTACI’nın finallere kalmasına yetmedi.

·        Milli eskrimci Enver YILDIRIM, 15-10’luk skor sonucu son 16 turuna yükselemedi.

·        Son olimpiyat şampiyonumuz Busenaz SÜRMENELİ, çeyrek final maçında galip gelemeyerek Olimpiyatlar’dan erken ayrılanlar listesine adını yazdırdı.

·        25 Metre havalı tabanca kategorisinde yarışan milli sporcularımız Şevval İlayda TARHAN 579 puanla 21'inci, Şimal YILMAZ ise 574 puanla 28'inci oldu. 

·        Erkekler yol bisikleti yarışında ülkemizi temsil eden Burak ABAY, üst tura yükselemedi.

·        Emir Batur ALBAYRAK; eleme serisini 15.23.21'lik dereceyle 6. sırada tamamlayarak genel sıralamada ise 23. olarak oyunlara veda etti.

·        Erkekler 10 metrede yarışan sporcumuz Kayhan ÖZER, 10.34’lük derecesiyle serisini 7. sırada tamamladı.

·        4x200 metre serbest bayrak yarışı elemelerinde Ecem DÖNMEZ, Ela Naz ÖZDEMİR, Gizem GÜVENÇ ve Zehra Duru BİLGİN’den oluşan milli takımımız serisini 8.05.18'lik dereceyle 8. sırada bitirdi, genel klasmanda da 16. sırada yer aldı.