Ölü Ozanlar Derneği

John Keating Welton Akademisi öğrencilerini 'Carpe Diem' kavramı ile tanıştırıyor.

1989 yılında yayınlanan Ölü Ozanlar Derneği filmi, Peter Weir yönetmenliğinde çekilmiştir. Senaristliğini Tom Schulman üstlenmiştir ve Akademi Ödülü kazanmıştır En İyi Özgün Senaryo dalında. BAFTA ödülü aldığı gibi film birçok önemli ödüllerden de adaylıklar almıştır.

Ölü Ozanlar Derneği filmi Welton Akademi adlı erkek yatılı okulunda geçer. Welton Akademi katı kuralları olan 1859' da kurulan bir lisedir. Gelenek, onur, disiplin ve mükemmellik adlı dört önemli ilkesi vardır.

Film, Welton Akademi okulunda yeni bir hocasının gelmesiyle başlar. John Keating adlı hoca öğrencilerine şiiri, derinliği öğretir ve genç öğrencilerinin hayatı istedikleri gibi yaşamasının önemini anlamaları için uğraşır.

Okul uzun yıllardır geleneklerine sıkı sıkı bağılıdır ve öğretmen John Keating'in sıra dışı, kurallara uymayan öğretme biçimi diğer öğretmenler ve yöneticiler karşısında hoş karşılanmaz.

John Keating de aslında Welton Akademi'den mezun olmuştur ve okulda öğrenci iken bir mağarada buluşulan Ölü Ozanlar Derneğine üyeydi. Öğrencileri Neil Perry, Knox Overstreet, Todd Anderson, Charlie Dalton ve birkaç arkadaşları daha öğretmenleri John Keating'in üyesi olduğu derneğin el kitabını bulmalarıyla Ölü Ozanlar Derneği'ni tekrardan canlandırmak istiyorlar.

Öğrenciler akademi yöneticileri izin vermeyeceği için geceleri gizlice Ölü Ozanlar Derneği için buluşulan mağarada toplanıyorlar. Şiir okuyup, sohbet eden genç öğrenciler, derneğin eski el kitabında yapılması gerekenleri uyguluyorlar.

Todd Anderson, sessiz, sosyal olmaktan çekinen bir öğrencidir. Okulu abisi birincilikle bitirip, mezun olduğu için kendisi de bu yükümlülüğün altında kalmıştır. Şiir yazamayı sever ama yüksek sesli okumak Todd Anderson'un gözünü korkutur.

Knox Overstreet, ilk defa âşık olmuş bir gençtir ve ne yapacağını bilemez, hayatında geç kalmış olmamak için uğraşır. Charlie Dalton eğlence peşinde bir öğrencidir. Derneğe daha fazla kişi katılsın diye okul gazetesine ilan verir ve Welton Akademi yöneticileri böylelikle dernekten haberdar olurlar.

Neil Perry zengin bir aileden gelmez, o yüzden okul masrafları için uğraşan ailesinin istediğini yapmak için tıp kazanmak zorunda olduğunu düşünen bir gençtir. Ailesi ne isterse onu yapan Neil ama bir gün her zaman hayali olan oyunculuk için bir tiyatronun seçmelerine katılır ve kazanır. Başrol oyuncusu olan Neil Perry'nin ailesi öğrendiğinde çok sinirlenir ve daha katı kurallar koyarak çocuklarını ellerinde tutmaya çalışırlar ama istedikleri gibi olmaz.

Welton Akademi öğrencilerinin istedikleri gibi yaşamak istemesinin bütün suçlusu olarak öğretmen John Keating olarak görür. Aslında tek yaptığı öğrencilerine, insan olarak bu hayata bir kere geldiklerini, sanatın, edebiyatın ve şiirin hayatı nasıl güzelleştirdiğini anlatmaktır.