Oyun Dünyasının Gelişimi

Sanal gerçeklik ve oyun dünyası.

Dünya üzerinde insanların çok vakit geçirdiği ve boş zamanlarını değerlendirmek için başvurduğu sektörlerin arasında hiç şüphesiz oyun dünyası en ön sırada geliyor. 1900'lü yılların son yıllarında hayatımıza giren dijital oyun kavramı günümüzde çok başka boyutlara taşınmış vaziyette. İlk olarak atarilerle başlayan bu süreç günümüzde cep telefonlarımıza hatta akıllı saatlerimize kadar indirgenmiş vaziyette. Böylece gün içinde oyunlara kolaylıkla ulaşabiliyor ve vakit geçirebiliyoruz.

Atari firması bu sektörde öncü firmaların belki de başında geldiğinden şu an bile o oyun konsollarını herkesin bu isimle anmasına sebep olmuştur. Ardından Play Stationların sektöre girmesiyle yeni bir boyut kazanan oyun dünyası bilgisayarların da çağ atlamasıyla birlikte hem görüntü kalitesi olarak hem de işleyiş ve oyundaki deneyim bakımından bambaşka bir seviyeye ulaştı. 2000'li yılların başında piksel piksel oynadığımız aynı oyunların bugünkü sürümleri gözümüzle gördüğümüz gerçek yaşam seviyelerine hayli yaklaşmış vaziyette.

Bunların da üzerine sanal gerçeklik ve gerçek hareketlerimizle oyunlar üzerinde hükmedebildiğimiz kontrol mekanizmaları sayesinde sanal oyunlar oyuncular için hem daha rekabetçi hem de daha keyifli bir hale geliyor. Böylece oyuncular tıpkı günlük hayatlarını geçiriyormuş gibi özellikle açık dünya oyunlarını keyifli bir şekilde oynayabiliyor.

Bu süreç daha nerelere gider bilinmez ama özellikle bilgisayarlar ve oyun konsolları üzerinden ilerleyen bu sektörde GTA, Cyber Punk, Battlefield, Uncharted gibi oyunlar gelişmeye devam ettiği sürece gerçekliğin bambaşka boyutlara geleceği ve belki bir gün tıpkı nefes alıyormuşuz gibi oyun oyanayacağımız günler çok uzakta görünmüyor.