Oyunlaştırma

Oyunlaştırma, oyun öğeleri ve oyun mekaniklerini (puanlar, rozetler, seviyeler,görevler gibi) gerçek hayat bağlamına entegre etme sürecidir.

Oyunların tarihsel olarak gelişmesi üzerine ortaya çıkan fırsatlar üzerine kurulmuştur. Ticari veya başka hedefler için araç olarak kullanılır. Oyunlaştırma, kullanıcılarla oyun bağlamında ve oyun mekaniği kullanılarak sorun çözme amacıyla iletişim kurulmasıdır. Puanlar, rozetler, seviyeler, görevler gibi kavramları gerçek hayat tecrübesinin içine gömmek demektir. Oyunlaştırmanın dört bileşeni vardır: oyun, öğe, oyun dışı bağlam ve tasarım. Oyun, oyunsal etkileşimin dışında oyunsal tasarıma sahip bir üründür. Öğe, bir oyunun tüm kurallarını değil, ancak belli bir bölümünü işaret eder. Oyun dışı bağlam, oyunların normal, beklenen eğlence amacı dışında bir içeriğe sahip bağlamdır. Tasarım ise oyun dışı teknolojiler ya da geniş oyun ekolojisi pratikleri için değildir. PRT Üçgeni (Points, Badges, Leaderboards) oyunlaştırma süreçlerinde kullanıcıları motive etmek ve etkileşimi artırmak için yaygın olarak kullanılan unsurlardır. Points (puanlar), oyuncu sistemin kendisinden yapmasını istediği şeyi yaptığında puan alır. Puanlar artar ve insanlar sürekli statülerini arttırmak peşinde olduklarından puan sıralamasında ilerlemek isterler. Badges (rozetler), oyunlaşmış sistemin içindeki başarıların anılarıdır. Bu kavram başarı kavramı ile örtüşür. Leaderboards (puan tablosu) sayesinde oyuncular diğer oyunculara göre yerlerini tespit eder. Oyuncular önde olduklarını gördüklerinde sevineceklerdir, geride kalmak oyuncuyu demotive edebilir.

Oyunlaştırmayı üç başlık altında sınıflandıracak olursak bunlar: iç oyunlaştırma, dış oyunlaştırma ve davranış değiştirmeye yönelik oyunlaştırmadır. İç oyunlaştırma, şirketlerin inovasyonunu teşvik etmek, çalışanlar arasındaki arkadaşlığı geliştirmek ve organizasyon içindeki üretkenliği artırmayı amaçlamaktadır. Dış oyunlaştırma mevcut müşterileri ya da potansiyel müşterileri içerir. Pazarlama stratejileri doğrultusunda şekillenir. Daha fazla katılım ve daha fazla gelir elde edilmesi hedeflenmektedir. Davranış değiştirmeye yönelik oyunlaştırma ise kişilere faydalı yeni alışkanlıklar kazandırmayı amaçlar. İnsanların daha iyi yemesi, daha fazla spor yapması, daha fazla para biriktirmesi gibi konuları içerir. Bu kar amacı gütmeyip, hükümet tarafından yürütülse de özel menfaatler için kullanıldığı da görülebilir.