Perfect Days (Mükemmel Günler)

‘’Next time is next time. Now is Now.’’

Son zamanlarda X hesabımda sürekli karşıma çıkan ve büyük övgüler alan Perfect Days yani Mükemmel Günler filmini izledim hafta sonu. O kadar çok karşıma çıktı ki önerdikleri kadar var mı acaba dürtüsüyle önce Mükemmel Günleri kısaca bir araştırıp ardından filmin o dingin dünyasını izledim.

Mükemmel Günler filminin merkezinde hayatını umumi tuvaletler temizleyerek kazanan Hirayama yer alır. Hirayama’nın Tokyo’daki rutinleşmiş yaşamından kesitler izlediğimiz bu filmde, hayatını 1960’lı ve 1970’lı yılların rock klasiklerini dinleyerek, sevdiği kitapları okuyarak ve çektiği fotoğrafları sınıflandırarak renklendirmesi ile geçiyor.

Perfect Days yani Mükemmel Günler, Wim Wenders tarafından yönetilmiş, Wim Wenders ve Takuma Takaski tarafından yazılıp 21 Aralık 2023 yılında vizyona girmiş bir drama filmi olarak karşımıza çıkıyor. Başrol oyuncusu ise Koji Yakusho’dur. Film bu arada sadece 17 günde çekilmiştir.

Bu filmle birlikte Hirayama’ya hayat veren Koji Yakusho Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Dalında Asya Film Ödülü ve En İyi Erkek Başrol Oyuncusu Dalında Japon Akademi Ödülü’nü alırken Yılın Yönetmeni Dalında Japon Akademi Ödülü’nü de filmin yönetmeni Wim Wenders almıştır.

Filmi izlerken Hirayama’nın yaşamı için Andrey Tarkovski’nin ‘’Kendinizi, kendinizle vakit geçirmeyi yalnızlık sanmayacağınız şekilde yetiştirin.’’ sözleri yankılandı zihnimde. Hirayama tüm o kalabalıklar arasında yalnızmış gibi görünürken aslında yalnız bir insan olduğu hissi geçmiyor seyircisine tam bu noktada. Kedisiyle zaman geçirmek onun en büyük normali ve yaşamının sarsılmaz bir parçası olarak gözlerimizin önüne seriliyor. Hirayama kendisiyle ve seçtiği eylemlerle kendi kendine en iyi dost olmuş sıradan ama etkili bir karakter böylelikle filmde.

Hirayama'nın düzenli yaşamını izlerken, her gün şafak vaktinde başlayan çalışma hayatından, gece gündüz müziğe kaptırdığı zamanlara, ağaçlar arasında geçirdiği fotoğrafçılık anlarına tanık oluyoruz. Film bize Hirayama'nın sakin dünyasından kaotik yaşam tarzlarımıza bir nevi sakinleşme mesajı veriyor. Sakinleşmenin de bir tercih olduğunu, sakinlik kadar da kaosunda üretilmesinin sebebinin zihnimiz olduğunu anlatıyor bir nevi.

Çoğumuz büyük hedefler peşinde koşarken, Hirayama'nın hırslardan arınmış, kendi içinde huzurlu bir dünya inşa etmesi ve sahip olduklarıyla mutlu olmasıyla, minimal yaşam tarzını özümsememizi ve kendi hayatlarımızı sorgulamamızı sağlıyor Mükemmel Günler. Hirayama tüm yaşamına hâkim olan bu minimal tavırda sadece hayat düzeni değil, zamana bakış açısında da aynı şekilde sakinliği kabullenerek yeğenine şunları söylüyor: ‘’Next time is next time. Now is Now.’’

Sakin sakin akarken sahneler Hirayama’nın dinginliğinde, küçük mutluluklarında kalbimin bir köşesine işlenirken Hirayama ile bağ kurmanızı sağlayan birçok unsurla çevrili film. Ancak beni bağlayan nokta çoğumuzun hayatında hobi diye yer eden kitap okumak, müzik dinlemek, dotoğraf çekmek gibi eylemleri Hirayama gününe bir hobi olarak yerleştirmeyip bunları gerçekleştirirken hayatı olarak benimsemesi, nefes alması ve izleyicisine tüm bunları yaparken nefes aldırtması olarak görüyorum. Bu sayede Hirayama bu anlarla küçük anları yaşama arzusu uyandırıyor tekrar tekrar.

Wim Wenders’ın yaptığı bir söyleşisinde ‘’Çok fazla olasılık arasında kaybolmaktansa, hayatında eksiltmeye giderek ve daha az tüketerek mutlu olmayı seçmiş.’’ Cümlesinden tekrar anlıyoruz aslında Hirayama’nın mutluluğu tercih etmiş olduğunu. İşte tam olarak bende mutluluk bir tercih meselesidir fikriyle hatırlayacağım bu dingin filmi.

Benim kalbime çok dokundu Hirayama. Umarım benim vesilemle izlemeyi tercih edenlere de dokunur.