Persuasion

Jane Austen'ın romanlarından biri olan Persuasion'ın günümüz uyarlaması Netflix'te yayımlandı.

Jane Austen'ın son romanı olma özelliğini taşıyan Persuasion'ın da, yazarın tıpkı diğer romanlarında olduğu gibi birçok uyarlaması bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ve romanla aynı adı taşıyan günümüz uyarlaması ise 15 Temmuz 2022'de Netflix'te yayımlandı. Başrolde Dakota Johnson ve Cosmo Jarvis'i gördüğümüz uyarlamanın senaryosunu Ron Bass ile Alice Victoria Winslow kaleme alırken, yönetmen koltuğunda ise tiyatro yönetmeni olan Carrie Cracknell oturmaktadır.

Filmin ve kitabın konusuna gelindiğinde ise 27 yaşında olan başkarakterimiz Anne Elliot (Dakota Johnson), yedi yıl önce nişanlı olduğu Frederick Wentworth (Cosmo Jarvis) ile ayrılmıştır. Ayrılma nedeni ise ailesi ve vaftiz annesi tarafından Wentworth'ün rütbesiz bir kaptan oluşu, herhangi bir servetinin olmaması ve gelecekleri hakkında olan belirsizliğinden dolayı kendisine yakışmadıklarını öne sürerek Anne'i ayrılmaya ikna etmişlerdir. Nişanlı olduklarınıysa yalnızca Anne'in ailesi ve vaftiz annesi Lady Russell'ın bilmeleri, durumun başkaları tarafından duyulmadan unutulduğu düşünülse bile Anne'in, Wentworth'e karşı duyguları hâlâ tazedir.

Anne'in annesinin on üç yıl önce olan ölümünün ardından babasının savurgan davranış ve harcamalarından dolayı ailesi, maddi sıkıntılarını aşana dek yaşadıkları evi kiralamaya ve bu süre zarfına kadar Bath'a yerleşmeye karar verirler. Evlerine yerleşecek olan kiracıları ise Frederick Wentworth'ün ablası ve onun eşidir. Anne'in küçük kız kardeşi Mary, saygın bir aile olan Uppergross'un varisi ile evlidir ve Anne, kız kardeşini ziyaret etmeye gider. Gittiği bu ziyarette, Fransa'ya karşı olan savaşta elde ettiği başarı ve hizmetlerinden dolayı tanınan, varlıklı biri haline gelen Frederick Wentworth, ablasını ziyaret etmek için gelmiş olduğundan dolayı ziyareti sırasında Uppercross ailesi ile tanışır ve Anne Elliot ile yolları tekrardan kesişerek asıl hikâye başlar.