Plankton Ve Plankton Patlaması Nedir?
Son birkaç yıldır sıklıkla gündeme gelen plankton patlaması nedir, gelin beraber inceleyelim.
Günümüzde plankton patlaması sorunları yaşadığımıza dair bazı haberler ile karşılaşmaktayız. Peki kaç kişi bu terimin anlamını, faydalarını ve zararlarını biliyor? Hadi gelin, beraber inceleyelim.
Plankton, akıntıya bağlı olarak hareket eden, suda bulunan canlıların geneline verilen isimdir. Kopmuş yosunlar ve denizanaları da plankton olarak adlandırılmaktadır. Ana tür olarak ikiye ayrılır. Hayvansal özellik gösterenlere zooplankton; bitkisel özellik gösterenlere fitoplankton adı verilmiştir.
Plankton patlaması ise plankton sayısının oldukça yükselmesine denir. Bitkisel planktonların gereğinden fazla artması, denizlerde toplandıkları bölgede suyun rengini değiştirir. Planktonların çoğalması ise deniz suyunun sıcaklığının yükselmesine bağlıdır.
Sudaki canlıların beslenmesi ve türlerinin devam etmesi açısından büyük önem taşıyan planktonlar ayrıca fotosentez sonucu oluşan oksijeninde büyük kısmını oluşturur.
Fitoplanktonlar, birçok çeşitten oluşan bir tür mikroalgdir. Suda büyüyen bu tek hücreli bitkiler, balina, denizanası ve salyangozların önemli bir besinidir. Karada büyüyen çeşitleri ise fotosentez yapar ve mineralleri hayvanların yararlanabileceği formatlara dönüştürür.
Fitoplankton takviyesi üreten şirketlere göre yapılarında bulunan antioksidan ve antiinflamatuar bileşenleri kanser, kalp-damar, uyku, sağlıklı cilt, beyin, göz kan şekeri ve daha birçok konuda yararlı olduğunu savunmaktadır.
Bir plankton çeşidinin bir süreçte sahip olduğu özel proteinler, ışık saçmalarını sağlamaktadır. Bu ışık saçma olayına ise yakamoz denir. Geceleri mavi renkte ışık saçan bu planktonlar, yazın ılık denizlerde görülmektedir. Bunun sebebi denizde biriken besin maddelerinin veya sıcaklığın artışı gibi nedenler olabilmektedir. Bu mavi ışık saçan plankton patlamaları her ne kadar insanlar için bir zarar teşkil etmese de balıklar için aynısını söylemek mümkün değildir. Balık ölümlerine ve dolayısıyla da deniz ekosistemine zararı olmaktadır.
Plankton patlamalarının önüne geçebilmek için halk bilinçlendirilmeli, sulara, çevreye atıklar atılmamalıdır. Aşırı sıcaklığı engellemek için kuresel ısınmayı yavaşlatmalı ve bunun için gerekenler yapılmalıdır.