Red Queen Hypothesis | Kızıl Kraliçe Hipotezi
Büyük balık küçük balığı yer.
Türlerin hayatta kalmasının sürekli değişim ve gelişim gibi hayati durumlara ayak uydurmasına bağlı olduğunu anlatan bir hipotezdir. Bir hayvanın hayatta kalması onu avlamak isteyenden kaçma iradesini ve gücünü gerektirdiği gibi bir firmanın da ayakta kalması sürekli inovasyon ve gelişimiyle marketteki rakiplerinden geri kalmamasına, yerinde saymamasına ve hayatta kalma mücadelesine bağlıdır.
Red Queen Effect ile sürekli gelişim vurgulanmış ve aslında günümüzdeki çeşitliliğin zenginliğin asıl sebeplerinden biri oluşturulmuştur. Yeni teknolojilere açık olmak türlerin hayatta kalmasını kolaylaştıran en büyük etkenlerdendir. Gelişime ve değişime ayak diretmeden, kendi misyonu ve vizyonu çerçevesinde istediği alanda yetişmeyi büyümeyi amaçlayan firmalar karlarına kar katarken, inovatif düşünmeyi akıllarının ucundan geçirmeyerek sadece belirledikleri ölçüde kalmayı seçenler maalesef ki geçen zamana ve beraberinde getirdiği yeni rakiplere boyun eğmek zorunda kalacaklardır.
Kamerasız telefon üretmeyi seçen ve bu konuda ısrar eden bir marka kamera ögesinin yerine inovatif ve işe yarar bir yenilik koyabilirse rakiplerini geçmeyi dert etmeyecek ve kendi kitlesinin değerini ve ilgisini artıracaktır. Nasıl ki Alice'in Kırmızı Kraliçeyi geçebilmek için tüm gücünden fazlasıyla koşması gerekiyordu aynı şekilde diretip sürekli aynı şeyi yapan ve adapte olabilmek adına bile hiçbir şey yapmayan dolayısıyla kendi ayağını kaydıran firmalar ne yazık ki bu gelişim habitatına uyum sağlayamayarak kapanış konuşmalarını gerçekleştireceklerdir.