Remember Me: 19 Aralık'ı Hatırla

"Live to Remember. Remember to Live."


Yıl 2084, fütüristik bir temada, cyberpunk bir evrende ve her şeyden öte bir distopyada, geleceğin Paris'inde; "Neo Paris"te geçen alışılagelmişin dışında bir hikaye: Remember Me.

Dontnod Entertainment'ın geliştirdiği macera-aksiyon türünde olan 2013 yapımı Remember Me, Capcom tarafından yayınlanmıştır. Remember Me daha önce gördüğümüz türden bir yapım değil. Girişte değindiğim fütüristik tema, cyberpunk evren ve distopya çoğu oyunda işlenmekte ancak Remember Me bu üçünü bir araya getirirken oldukça başarılı olmuş, burada Dontnod Entartainment'i takdir etmek istiyorum. Aslında 2008 yılında Dontnod'ın kurulmasıyla ilk adımı atılan Remember Me, küresel ısınma yüzünden sular altında kalmış bir dünyaya odaklanan ve Playstation 3'e özel olacak olan "Adrift" adıyla bildğimiz oyunun ta kendisi. Ancak 2011 yılında projenin iptal edilmesiyle Capcom tarafından satın alındı ve oyunumuzun temeli olan hafıza konsepti baz alınarak yeniden geliştirilmeye başlandı. Daha sonrasında Playstation'a özel olarak değil çok platformlu olarak çıkışını yaparak tüm oyun dünyası ile buluştu. Oyunun temelinin hafızaya dayanışını ve neden dayandığını birazdan anlayacaksınız. Zaten oyunun ismine baktığımızda olayımızın hafıza olduğu birazcık belli.

Nedir Bu Hafıza Olayı?

19 Aralık 2012 tarihinde Antoine Cartier-Wells tarafından duyurulan Memorize, düşünce ve duyguların paylaşılmasına yönelik uygulamalar üretecek bir girişim olarak duyuruldu. İlerleyen yıllarda yine Antoine Cartier-Wells tarafından bir girişimde bulunuldu ve başlangıçta "Sen2en" olarak bilinen Sensation Engine, kısacası Sensen, yıllar içerisinde insanların hayatında kendine yer bulmaya başladı. Sensen, insanların beynindeki hafıza merkezi ile bağlantılı olan bir boyun implantı ancak sadece bununla kalmayıp başka yerlerle de bağlantılı olan dijital bir cihaz. Memorize, bu teknolojinin dağıtımından sorumludur. Bu teknolojinin olayı ise (güya) Cartier-Wells'in insanlık adına samimi bir sosyal ağ platformu yaratmak İnsanlara sunulan vaat unuttukları anılarını tekrar hatırlaması, kötü anılarından ise arınması. Bu vaat ile insanlığa sunulan Sensen'in depoladığı anılar Memorize tarafından insanlığı yönetme, zihinlerini kontrol etme, hafızalarına erişme gibi unsurlarla kötüye kullanıldı. Tabii buna karşı çıkacak birileri var; "Errorist"ler. Kimliği belirsiz bir kişi olan Edge tarafından kurulan Errorist'ler, Memorize'a ve Sensen'e karşı duracak radikal bir oluşum olarak karşımıza çıkıyor.

Nilin ve Leaperlar

Hikaye

Remember Me'de ana karakterimiz Nilin adında bir kadın. Oyun dünyasında çok görmediğimiz kadın karakterlerin bir kısmı gayet başarılı örnekler ki Nilin de onların arasına adını yazdırmakta hiç de güçlük çekecek bir karakter değil. Oyuna başladığımızda Nilin'in hafızasının silinme sürecinde buluyoruz kendimizi. Neler olup bittiğine dair hiçbir fikri olmayan Nilin'in bildiği tek şey adıdır. Nilin, başarılı bir Errorist ve "Hazine Avcısı"dır. (Hazine Avcıları, Hafıza Avcıları, başkalarının anılarını keyfi bir şekilde ya da kar amacı güderek çalıp satan kişilerdir.) Onun yeteneklerinin farkında olan Dr. Sebastian Quaid, onun bilgisinden ve yeteneklerinden duyduğu korkudan dolayı hafızasının tamamen silinmesini ister. Biraz kendinde olan Nilin, Edge'in de kendisiyle iletişime geçerek yardım etmesiyle hapsedildiği yerden kaçar. Hikayemize bu şekilde atılıyoruz ve Edge'in bize rehberliği doğrultusunda hikayemiz ilerliyor. Bu hikayede sadece Memorize ve Sensen ile savaşmıyoruz. Sensen implantına karşı bağımlılık geliştirmiş, anılarının kötüye kullanılması ve implantın da etkisiyle zihinlerinin yozlaşmasına ve vücutlarının şeklinin bozulması sonucu "Leaper" olarak adlandırılan zombi vari yaratıklar ve alt türleri, Memorize'a ait özel bir polis ekibi olan S.A.B.R.E. Force, robotlar, mini veya büyük bosslar derken bol bol tokatlayacağımız büyük bir düşman yelpazemiz var.


Combo Lab Arayüzü

Dövüş Sistemi

Nilin, elini ve kolunu kavrayan Sensen Glove (Hunt Glove) ile bir çok özel güce sahip olabiliyor. Bu özel güçler hikayenin ilerleyen zamanlarında karşılaştığımız bossları alt ederek kazandığımız güçler. Bununla beraber insanların anılarını çalmamıza yarayan şey de tam olarak bu eldiven. Nilin'in bir Hafıza Avcısı olduğunu söylemiştim. Oyun bize Hafıza Avcıları içerisinde sadece Nilin'in sahip olduğu "remiksleme" yeteneği ile hikaye doğrultusunda birkaç karakterin anılarını kontrol edebilme deneyimi sunuyor. Bu karakterlerin anılarında yaptığımız yanlış hamleler bize kötü sonuçlar getirirken doğru hamleler başarılı olmamızı sağlıyor. Bunun yanı sıra " Nilin'in tek marifeti bu eldiven değil, kendisi güzel de bir dövüşebiliyor aslında. Oyun "Combo Lab" adında bir dövüş sistemi sunuyor. E işin içinde Capcom varken kötü bir dövüş sistemi mümkün mü? Bu dövüş sisteminde dört ana Pressen grubu ve bu gruplara ait farklı hareketler bulunuyor. Dövüş esnasında kazandığımız PMP'ler (combo uzun oldukça düşen PMP sayısı da artıyor) ile farklı hareketleri açarak değişik dövüş stilleri oluşturabiliyoruz. Özel bir eklenti paketi olan "Combo Lab Pack" ile Street Fighter'dan 3 tane harekete sahip olabiliyoruz. Bunlar hareket ve karakter olmak üzere şu şekilde; Spinning Bird Kick - Chun-Li, Flash Kick - Guile, Dragon Punch - Ryu veya Ken. Bunların haricinde 5 farklı S-Pressens bulunuyor. S-Pressens'lar, belirli bir süresi olan ve süresi dolduğunda belirli kombinasyonları bir araya getirince kullanabildiğimiz, Combo Lab ile bağlantısı olmayan ve ona yerleştirilemeyen 5 farklı özel harekettir. 4 ana Pressens grubuna göz atacak olursak:

Chain (Zincir): Kendisinden bir önceki Pressen'ı kopyalayarak etkisini iki katına çıkarır. +15 Hasar verir ve Tai Chi dövüş stiline sahip.

Cool Down (Bekleme Süresi Düşürme): S-Pressens'lerin bekleme süresini azaltır. +15 Hasar verir ve Capoeira dövüş stiline sahip.

Power (Güç): Nilin'in düşmanlara ekstra hasar verebilmesini ve onların savunmalarını kırabilmesini sağlar. +40 Temel Hasar ve +15 Hasar verir. Judo ile Karate dövüş stillerine sahip.

Regen (Yenilenme): Nilin'in aktif dövüş sırasında canının yenilenmesini sağlar. +15 Hasar ve 9 Yenileme verir. Tekvando dövüş stillerine sahip.


Artılar ve Eksiler

Aman aman eksisi olduğunu söyleyeceğim bir yapım değil ufak tefek illaki var ancak oyunun bu güzel dünyayı özgür bir şekilde oynama ve keşfetme gibi durumları bize sunmayışı bence büyük bir eksi. Aslında bunun sebebi de hikayenin doğrusal bir şekilde ilerlemesi. Artılar kısmında ise güzel bir hikeye, oyuncuyu bağlayan bir dövüş sistemi, yılına göre sunduğu grafikler ve görsel sunumu, dövüş esnasında ve Remember Me'nin eşsiz dünyasında ilerlerken çalan şahane müzikler oyunu başarılı bir yapım yapıyor.

Remember Me, 11 yılı devirmiş olmasına rağmen halen oynanılası bir oyun. Underrated bir oyun olduğunu düşünüyorum, bence her oyuncunun şans vermesi gereken bir yapım. Listenize eklemeyi unutmayın, herkese iyi oyunlar diliyorum!