Renklerin Dünyası

Renklerle tanışmaya hazır mısınız?

Hayatımızın her alanında yer alan renklerin dünyasını keşfetmeye ne dersiniz? Gelin beraber renklerin dünyasında keşfe çıkalım.

Renklerin tarihi çok eskilere, taş devrine kadar uzanmaktadır. Taş devrinde insanlar mağara içlerinde yaptıkları resimlerde renkleri kullanmışlardır. Ama renklerin tek kullanım alanı resim yapmak değildir. O dönemde düşmanlarından korunmak, güzel görünmek için de renkleri kullanmışlardır.

Türklerde en önemli iki renk kırmızı ve beyaz rengi olmuştur. Zaman içerisinde bu iki renk milli renk haline gelmiştir. Örneğin; Türk bayrağımız kırmızı ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.

Kırmızı renk gücü ve aşkı ifade etmektedir. Sevgililer gününde kırmızı güllerin tercih edilmesi de bu yüzdendir. Hindistan’da saflığı simgeleyen kırmızı rengi Batı kültüründe tehlikeyi simgelemektedir. Turuncu rengi ise enerji vermekte, yaratıcılığı harekete geçirmektedir. Batı kültüründe sonbaharı ifade eden bu renk Cadılar Bayramı süslemelerinde tercih edilir.

Sarı rengi neşe ve bilgeliği temsil etse de Türk inanışında bu renk hastalığı, kötülüğü temsil eder. Çin kültüründe ise sarı renk saltanatı ve sarayı simgeler. Altın sarısı ise zenginliği temsil etmektedir.

Yeşil renk huzura karşılık gelir. Müslümanların inancına göre yeşil renk cennetin rengidir. Mavi renk sakinliği ve huzuru temsil eder. Gökyüzüne baktığımızda ya da deniz kenarında huzurlu hissetmemiz mavi renginin anlamıyla bağlantılıdır.

Beyaz renk saflığı ve temizliği temsil etmektedir. Türklerde beyaz renk saflığı ve bekareti temsil ettiği için gelinlikler beyaz renklidir. Çin’de ise bunun tam tersi düşünülür ve beyaz gelinlik tercih edilmez çünkü onlara göre beyaz renk yası simgeler.

Pembe rengi aşkı, arkadaşlığı ve içtenliği ifade eder. Türk kültüründe pembe renk kız çocukları ile özdeştirilse de Belçika’da pembe renk erkek çocuğunu çağrıştırmaktadır.

Mor renk asaleti simgelemektedir. Japonya’da zenginlik anlamına gelirken Brezilya’da ölüm anlamına gelmektedir.

Siyah renk ise yaşamın sonunu ifade eder. Müslümanlar için siyah matem rengidir ve cenazelerde siyah giyinilmesi uygundur. Eski mısır ve Kuzey Amerika’da ise siyah renk verimi ve bereketi temsil etmektedir.

Sonuç olarak renklerin anlamı kültürlere, inanışlara göre değişse de hepimizin hayatında bir alana sahiptir.

Kaynakça:

Çalışkan, N., & Kılıç, E. (2014). FARKLI KÜLTÜRLERDE VE EĞİTİMSEL SÜREÇTE RENKLERİN DİLİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(3), 69-85.

Dokumacı, M. (2020). Renklerin İnsan Yaşamındaki Etkileri ve Renklerin Tarih Boyunca Yolculuğu. Takvim-I Vekayi, 8(2), 120-131.