Resim Sanatı: Kübizm

Geometrinin gücüyle şekillenen mükemmel bir sanat akımı: Kübizm.

“Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı.” olarak sözlüklerde karşımıza çıkan Kübizm, 20. Yüzyılda Fransa’da ortaya çıkmıştır. Kübizmi daha net anlamak için biraz daha detayına bakalım. Her sanat akımının birbirinden etkilenmiş olması gayet muhtemeldir, elbette kendine has özellikler taşır her bir akım fakat her akımda birbirinden parçalar bulmak mümkündür. Tabi benzerliğin yanı sıra birbirine zıt veya birbirinden farklı özellikler taşıması da mümkündür .

Bir önceki yazımda da bahsettiğim üzere İzlenimcilikte bir olgu göze nasıl geliyorsa kişinin tamamen kendi bakış açısına ve izlenimine bağlı olarak resmedilirken, Kübizmde aklın gücünün ortaya konması hedefleniyordu. Bu akımımızın da diğer akımlarda olduğu gibi bazı öncü ressamları var ki onlardan biri hemen hemen herkes tarafından en azından ismi duyulan Pablo Picasso ve ona eşlik eden Georges Braque.  Bu iki öncü ressamımız Kübizmi iki aşamada incelemiştir birisi Analitik diğeri ise Sentetik Kübizm'dir.

İlk aşama olarak kabul edilen analitik kübizm 1907 ila 1912 yıllarını kapsar. Bu aşamada sanatçı eserini analitik bir biçimde parça parça yaklaşımı ile sunar. Yani sanatçı bir nesneye odaklanır onu parçalar ve parçaları birleştirir. Sentetik kübizm ise 1912 ile 1914 yıllarında ortaya çıkmış olan aşamadır. Bu aşama ise günlük, sıradan olan nesnelerin düz betimlemeleriyle ortaya çıkarılan aşamadır. Şimdi ise bu akımın en önemli ressamları olan Pablo Picasso, Georges Braque, ve Juan Gris’i daha yakından tanıyalım.

Pablo Picasso

1881'de İspanya'da doğan hemen herkesin en azından hayatında ismini bir kere de olsa duyduğumuz ressam olan Picasso, ömrünün ve sanat hayatınının büyük bir kısmının geçtiği Fransa'ya ilk kez 1900 yılında gider. Babası resim öğretmeni olan Picasso ailesi tarafından da her zaman desteklenir. Braque ile tanışır ve beraber Kübizmin temellerini atarlar. Geometrik şekilleri muazzam şekilde kullanarak yaptığı bu sanatta ömrü boyunca başarılı olur ve sanat dünyasına ismini kazır. En önemli eserlerine bakacak olursak:(Görseldeki)Ağlayan Kadın, Guernica, Avignonlu Kızlar, Rüya ve Yaşlı Gitarist aklımıza ilk gelenler olur.

Georges Braque

Fransız ressam Braque 1882 ile 1963 yılları arasında Fransa'da yaşamıştır. Güzel sanatlar eğitimi aldıktan sonra Cezanne'den etkilenerek, geometrik şekilleri kullandığı eserler üretmeye başlamış ve Kübizmin temelini attıkları Picasso ile Paris'te tanışmışlardır. Çıplak, Estaque Manzarası,Estaque’ ta Evler ve Çalgılar önemli eserleri arasındadır ve görselimizdeki eseri Keman ve Şamdan.

Juan Gris

Asıl ismi José Victoriano González-Pérez fakat Jaun Gris olarak tanınan İspanyol ressamımız, 1887- 1927 yılları arasında yaşamış ve hayatının büyük bir kısmını Fransa'da geçirmiştir. Kübizmin zirvede olduğu o çağlarda Gris de bu akımdan etkilenmiş ve bu tarzda eserler üretmiştir. Önemli eserleri arasında: Picasso Portresi, Mandolinli Kadın, Gitar ve Pipo ve son olarak görselimzde de bulunan Kahvaltı yer alır.

KAYNAKÇA

https://turkcenedemek.com/kelime/k%C3%BCbizm/

https://www.britannica.com/art/Cubismhttps://www.britannica.com/art/Cubism