Rock Müzisyenleri Açlığa Karşı Seslerini Birleştirdi: Live Aid

Afrika'daki açlık sorununu tüm dünyaya duyuran unutulmaz Live Aid Konseri.

Rock müzik tutkunlarını buraya alalım! Ünlü rock yıldızlarının sahne aldığı, amacı itibariyle bir dönem tüm dünyanın konuştuğu Live Aid konserlerini daha önce duydunuz mu?

1980'li yıllarda Afrika’nın açlık ile başbaşa kalmasının ardından 1983-1985 yıllarında Etiyopya'da yaşanan kıtlık sonucunda 400.000’den fazla insan hayatını kaybetti. Bu açlık sorununa karşı rock müzisyenleri seslerini birleştirdi. ‘’Küresel Müzik Kutusu’’ olarak duyurulan Live Aid Konseri, Bob Geldof ve Midge Ure tarafından 13 Temmuz 1985 yılında Londra’daki Wembley Stadyumunu (İngiltere) ve Pensilvanya’daki John F. Kennedy Stadyumu’nda (Amerika) iki mekânlı ve eşzamanlı olarak Etiyopya’daki açlık sorununa dikkat çekmek ve bu sorunun giderilmesi için bağış toplamak amacıyla düzenlenen bir yardım hareketidir.

Bu hareket sadece bir konser olarak kalmayıp, tüm zamanların en geniş uydu bağlantılarından, tv yayınlarından biri oldu ve tüm dünyanın izlemesini sağladılar. 150 ülke genelinde yaklaşık 1,9 milyar seyirci başka bir deyişle dünya nüfusunun %40’ının canlı izlediği bu yardım hareketi tam 16 saat sürdü.


Yardım Hareketine Katılan Yıldızlar

Phil Collins, Sting, Led Zeppelin, Black Sabbath, Queen, David Bowie, The Beach Boys, U2, Bob Dylan, The Cars, Paul McCartney ve daha nice isimler Bob Geldof ve Midge Ure’nin davetlerini kabul ettiler ve Etiyopya’da yaşanan kıtlığa karşı seslerini birleştirip yardım hareketinin yıldızları oldular.

Efsane Queen Performansı

Queen grubu, organizasyonda sahne alan müzisyenler arasında en çok konuşulan ve şimdiye kadarki en iyi performans olarak kabul edilerek tarihi günün parlayan yıldızı olup kendilerinden bugün hala söz ettirmeyi başarmışlardır. Grubun solisti Freddie Mercury, enerjisiyle Etiyopya için sahneye çıkıp stadyumdaki ve tv başındaki izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. 21 dakika süren bu unutulmaz Queen Performansı Bohemian Rapshody şarkısı ile başlayıp, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Crazy Little Thing Called Love şarkılarıyla devam etti ve We Are The Champions isimli şarkıyı söylemeleriyle alkışlar eşliğinde sona erdi.

Live Aid Sayesinde Toplanan Yardımlar

Afrika’daki açlığa dikkat çekmek ve bu sorunun giderilmesi için sahneye çıkan yıldızlar sayesinde toplamda 127 milyon dolar bağış toplandı. İngiltere ve Amerika’da eşzamanlı olarak düzenlenen Live Aid konserinin televizyonda yayınlanmasıyla, bu yardım hareketi daha geniş kitlelere duyuruldu ve dünya çapında bir farkındalık oluşturdu.

Müziğin Gücü

Live Aid organizasyonu ve bu özel organizasyonda sahne alan değerli rock yıldızları, müziğin gücünü tüm dünyaya gösterdi. Müzisyenler, sadece şarkılarını söylemekle kalmadı, sosyal sorunlara olan duyarlılıklarını da tüm dünyanın gözleri önüne serdi.