Ruha İyi Gelen Şarkılar

Ruhunuzu arındıracak bazı şarkılar...

Dinlerken beni huzurla buluşturan, bana yaşadığımı hissettiren bazı müzikler var. Herkesin huzurla buluştuğu bir nokta vardır işte o noktalarda bana kimi zaman müzikler, kimi zaman bazı fotoğraflar ve kimi zaman da kitaplar eşlik eder. Kısa bir seri niteliğinde bu yazımda bana iyi gelen müzikleri paylaşacağım sizlerle.

En sevdiğim türlerden biri olan enstrümantal müzikle söze başlamak istiyorum. Bazı şeylerin sözsüz de birçok anlam ifade edebileceğini bize kanıtlarcasına ortaya çıkmış bir tür gibi geliyor bana. Birçoğumuzun bildiği, bilmeyenin de en az bir kere de olsa ismini duyduğu Evgeny Grinko ile başlayacağım.

Müzisyen ve piyanist olan Grinko, muazzam bir müzik anlayışına sahip bana göre. Ne zaman dipte hissetsem kendimi, direkt onun müziğine koşuyorum. Bana öylesine iyi geliyor ki, eminim birçok insanda da bende uyandırdığı hisleri uyandırıyordur. Bu yazım biraz duygularımın paylaşımı biraz da sevdiğim müziklerin paylaşımı niteliğinde olacak. Grinko'nun en sevdiğim şarkılarından biri olan Valse, her nerede olursam olayım, nasıl bir duygu durumu içerisinde olduğumun önemi olmaksızın, beni dinler dinlemez huzur, sakinlik ve dinginlikle buluşturur. İkinci olarak Jane Maryam, nedendir bilemiyorum ama bunu ne zaman dinlesem içimi garip bir hüzün kaplıyor. Daha nice sevdiğim şarkısı var ama son olarak şunu da ekleyeyim hayata karşı umudumu ve yaşam enerjimi arttıran şarkısı Sail on the Roof. İşte Grinko ve müziğin eşsiz gücü bu olsa gerek.

Bir diğer sevdiğim sanatçı Mark Eliyahu. Eliyahu ile tanıştığım zaman lise çağlarındaydım. İlk dinlediğim şarkısı olan Journey, her zaman geçmişi hatırlatmıştır bana. Yolculuk anlamına gelen bu şarkıyı dinlerken çok garip hissederim kendimi. Yaşam bir yolculuk ve bu yolculuğun yanına ekleyebileceğimiz sıfatlar tamamen bizim elimizde. Mükemmel, huzurlu, sevgi dolu, tamamlanmış ve daha nice sıfat... Bir diğer sevdiğim şarkısı olan Endless ise sonu olmayan çok hoş bir anda kalmışım ama bir yandan da oradan ayrılmam gerekiyormuş gibi hissettiriyor.

Ve bir başka sanatçımız eşsiz şarkılara sahip olan Farid Farjad. Kelimeler, sözler bilmiyorum yeter mi anlatmaya bu şarkıyı, içinde hem hüzün hem keder ama aynı zamanda da umut barındıran şarkısı Taghatam Deg. Duygu yüklü birkaç şarkısı daha: Golha,Ghoghaye Setaregan ve Robabeh Jan. Mutlaka dinlenmesi gereken bir sanatçı.

Şimdi de sanatçı sanatçı ayırmadan sevdiğim birkaç şarkıyı paylaşacağım. İlki çok tatlı bir şarkı olan Eric Badanti'den Tamburello. Eh tabi enstrümantal müzik dersek Yann Tiersen'ı söylemeden olmaz. Bana fazlasıyla umut, mutluluk ve neşe veren birkaç şarkısı: l Have Never Been There, The Drowned Girl,Comptine d'un Autre été: L'Après-Midi ve Les Jours tristes. Özellikle son bahsettiğim şarkısı atlı karıncada dönüyorsunuz, hafif bir rüzgar esiyor yaz akşamında ve gülümsüyorsunuz gibi bir his uyandırıyor. Piano Turca adıyla bilinen sanatçımızın Limanın Delileri şarkısı da dinlenmeye değer.

Bende her zaman çok farklı bir yere sahip olan bir şarkı ile yazımı sonlandırmak istiyorum. En sevdiğim filmler arasında yer alan Eternity and a Day yani Sonsuzluk ve Bir Gün filmiyle beraber ilk kez dinlediğim ve içimi ısıtan en güzel, naif şarkı olarak kabul edeceğim film ile aynı isme sahip olan Eternity and a Day ve bestecisi Eleni Karaindrou. Bu naif hanımefendinin şarkıları da kendi gibi naif. Dinlerken adeta kendinizi sevdikleriniz ile sıcak bir yaz sabahında, deniz kenarında, huzurla o anın keyfini çıkartıyormuşsunuz ve arka fonda Eleni'den bir şarkı çalıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Daha çok anlatmama gerek yok, bence hemen bir şarkı dinleyin Eleni'den To Vals Tou Gamou, Eternity Theme ve Walz by the River gibi ve müziğin eşsiz gücüne şahit olmaya, içinizi huzurla doldurmaya hazır olun.

Keyifli Dinlemeler :)