Rusya Ukrayna'yla Savaşta Yeni Askerler İçin Yaş Sınırını Kaldırdı

Rusya yeni savaş stratejisi olarak asker alımlarında halihazırda bulunan yaş sınırını kaldırdı.

Rusya, birliğe yeni alınacak askerler için yaş sınırını kaldırdı.


Ukrayna ihtilafı için daha fazla sivil uzmanın işe alınmasının önünü açma çalışmalarına başladı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, 40 yaş üstü normal çalışma çağındaki kişilerin silahlı kuvvetlere katılmasına olanak sağlayan bir yasayı imzaladı.

Ordunun daha öncesinde Rus vatandaşlar için 18-40, yabancı uyruklular için ise 18-30 yaş sınırı bulunmaktaydı. Rusya bunu daha fazla teknik uzmanın işe alım hareketi olarak yorumluyor.

Yeni yasa, uzmanların yüksek hassasiyetli silahları kullanmaları için 40-45 yaş tecrübelerinin gerekli olduğunu bildiriyor. Bunun dışında daha fazla sağlık görevlisi, mühendis ve iletişim uzmanı da işe alım sürecinde olacak.


Ukraynalı ve Batılı askeri uzmanlar, Rusya'nın savaşta ağır kayıplar verdiğini söylüyor: Ukrayna'ya göre yaklaşık 30.000 kişi hayatını kaybetti, Birleşik Krallık hükümeti ise can kaybının yaklaşık 15.000 olduğunu tahmin ediyor.Ek olarak Rusya, 25 Mart'ta güncellenmediği toplam 1.351 kayıp verdi.

Rusya'nın hali hazırda 900.000 kişilik aktif silahlı kuvvetlerinde 400.000'den fazla profesyonel "sözleşmeli" askeri bulunuyor. Askeri analistler, ayrıca yaklaşık iki milyon yedek askeri harekete geçirebileceğini söylüyor.

Ukrayna ordusunda ise, Rusya'nın 24 Şubat işgalinden bu yana kitlesel seferberlik yoluyla bu sayıları arttırma çabalarına rağmen, tahmini 200.000 aktif askeri ve 900.000 yedeği bulunuyor.

Mevcut sıkıyönetim yasasına göre, Ukrayna 18-60 yaş arasındaki erkeklerin kalıp savaşmalarını talep ederek ülkeden ayrılmasını yasaklıyor. Dolayısıyla komşu ülkelere kaçan mültecilerin büyük çoğunluğunu kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oluşturuyor.

Ukrayna ordusu henüz kadınları askere almadığını ancak bazılarının tıp, bilişim veya diğer alanlardaki becerilerine ihtiyaç duyulursa istisnai olarak askere alınabileceklerini söylüyor.


KAYNAK: BBC