Sahte Trafik ve Dijital Pazarlama

Çevrimiçi trafiğin önemli bir kısmını oluşturan botlar ve sahte kullanıcılar dijital pazarlamayı nasıl etkiliyor?

Sahte Trafik Nedir?

Sahte trafik gerçek olmayan kullanıcılar tarafından oluşturulan internet trafiğidir. Gerçek olmayan kullanıcılar hem botları hem de içeriğin veya ürünün kendisi ile ilgili olmayıp tıklama başına ödeme aldığı için trafiğe katılan insanları kapsar. Sosyal medya pazarlaması, dijital reklamcılık ve satış ortaklığı sahte trafiğe daha açık olan pazarlama alanlarıdır. Influencer dediğimiz kişilerle yapılan anlaşmalardan tutun, çeşitli reklam ağlarında reklam yayınlamaya kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu alanlarda bot faaliyetlerinin yanı sıra sayfa ziyareti, beğeni ve takipçi satın alma gibi yöntemlere başvurulması, markaların ön görülebilir bir pazarlama stratejisi oluşturmasını zorlaştırıyor.

Peki Bu Botlar ve Sahte Kullanıcılar Nedir veya Kimlerdir?

Botlar, internette belirlenmiş görevleri yerine getiren ve insan davranışlarını taklit eden robotlardır. Özünde yazılım programı olan botlar, iyi amaçlı ve kötü amaçlı olarak ikiye ayrılabilir. Kötü botların faaliyetleri arasında internet dolandırıcılığı, hesap ele geçirme, veri çalma ve sistem çökertme sayılabilir. Bunların yanı sıra, bazı botlar algı yönetimi de yapmaktadır. Bu botlar özellikle kritik siyasi dönemlerde yalan haber yaymak veya toplumu belirli bir düşünceye yönlendirmek amacıyla faaliyet gösterirler. İyi botlar ise müşteri hizmetlerinde, arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında birtakım otomatik görevleri yerine getirir ve kullanıcıya fayda sağlar.

Tanımda bahsedildiği üzere sahte trafikten yalnızca botlar sorumlu değildir. İnsanların açmış olduğu sahte hesaplar da bu trafiğin içinde kabul edilir. Bunun yanında, potansiyel müşteri olmayıp para karşılığı bağlantılara tıklayan kullanıcılar da bu kapsamdadır. Genellikle iş gücünün ucuz olduğu ülkelerde bir sektör haline gelen sahte tıklama (click farm) uygulaması, reklam verene pek çok açıdan zarar vermektedir. Ayrıca sahte tıklamalar satış ortaklığında botlarla beraber tercih edilebilmekte ve web sitesine sahte tıklanma alan ortağın komisyonunu artırmaktadır.

Sahte Trafiğin Boyutu

Imperva’nın 2016 yılı raporuna göre çevrimiçi trafiğin %52’si botlardan oluşuyor. Bu orana bir de insanların kullandığı sahte hesapları ve para karşılığı sahte tıklama yapanları eklersek internet kullanıcılarının düşündüğümüzden çok daha azının gerçek olduğunu görürüz. 2021’de yapılan bir araştırmada ise, geçtiğimiz sene Black Friday günü çevrimiçi alışveriş yapanların yaklaşık üçte birinin bot ve sahte kullanıcılardan oluştuğu açıklandı.

Veri Tabanlarının Botlardan ve Sahte Kullanıcılardan Temizlenmesi Neden Önemli?

Şirketler veri yönetimine her geçen gün daha fazla yatırım yapıyor çünkü doğru veriye sahip olmak ve bunu doğru şekilde analiz etmek giderek daha da önem kazanıyor. Doğru veri analizi ise doğru kararlar alabilmeyi beraberinde getiriyor. Ancak veri tabanında kendine yer bulan botlar ve sahte kullanıcılar, eldeki veriyi çarpıtarak karar mekanizmalarını olumsuz yönde etkiliyor. Böylece yapılan gelir tahmininde yanılma payı büyüyor, isabetli bir bütçe planı yapılamıyor veya sahte müşteri potansiyeli sebebiyle gerekli iş gücünü tespit etmek bile zorlaşıyor.

Dijital Pazarlama ve Siber Güvenlik Stratejisi

İnternet kullanımı yaygınlaştıkça ve pazarlama dijital platformlara kaydıkça daha çok sayıda bot ve sahte hesap türüyor. Bu durumda gerçek kullanıcıyı botlardan ve sahte kullanıcılardan ayırmanın önemi giderek artıyor. Son yıllarda markaların hızla siber güvenlik araçlarına daha çok yatırım yapıp siber güvenlik stratejisi oluşturduklarını görüyoruz çünkü güçlü bir siber güvenlik stratejisinin, müşterilerin veri güvenliğini sağlamanın yanında uzun vadede kar getirme gibi önemli bir faydası vardır.

Sahte Trafiği Önleyici Basit Adımlar

Satış ortaklığı kurmak istiyorsanız ortağınızı iyi incelemeyi,

Bir influencer ile çalışmak istiyorsanız takipçileriyle olan etkileşim seviyesine bakmayı ve takipçi yorumlarının organik olma derecesini değerlendirmeyi,

Bilinen ve güvenilir reklam ağlarına reklam vermeyi,

Sahte tıklanmaların geldiğini tespit ettiğiniz bölgeleri reklamınızın hedef kitlesinden çıkarmayı düşünebilirsiniz.


KAYNAKLAR

Açıkelli, Reyhan. “Dijital Pazarlama Hedef Kitlesinin Ne Kadarı Gerçek!” LinkedIn, 25 July 2022.

Davies, Vikki. “Third of Online Black Friday Shoppers Were Fake Says Cheq.” Cyber Magazine, 5 Dec. 2021.

Frederick, Brian. “Click Bots and Fake Traffic Cost Online Advertisers $35 Billion.” Search Engine Journal, 3 Oct. 2022.

Kaspersky. “Bot Nedir? – Tanım Ve Açıklama.” www.kaspersky.com.tr, 22 June 2021. 

LaFrance, Adrienne. “The Internet Is Mostly Bots.” The Atlantic, Atlantic Media Company, 31 Jan. 2017.

Tytunovich, Guy. “Council Post: The Fake Web: How Affiliate Marketing Became Synonymous with Fake Traffic and Fraud.” Forbes, Forbes Magazine, 24 June 2022.

Tytunovich, Guy. “Council Post: The Fake Web: How Nonhuman, Fraudulent and Invalid Traffic Is Taking over the Internet.” Forbes, Forbes Magazine, 18 Feb. 2022.

Tytunovich, Guy. “Council Post: The Great Contamination: How Bots and Fake Users Can Skew an Organization's Data and Analytics.” Forbes, Forbes Magazine, 24 Jan. 2022.