Samsun: Bilinen ama Tanınmayan Şehir

Bildiğinden çok daha fazlası!

Karadeniz'in güzide şehirlerinden biri olan Samsun, Atatürk'ün kararlılıkla çıktığı yoldaki ilk durağı olan şehir. Bilinen ama yeterince tanınmayan şehir.

İlkadım ilçesinde bulabileceğiniz Bandırma vapuru müzesini ziyaret edebileceğinizi duymuşsunuzdur. Samsun'un tek müzesi var sanmayın! Bandırma Vapuru Açık Hava Müzesi dışında, Gazi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kent Müzesini de listenize ekleyin.

Vapurun yanaştığı noktadan başlayan Kurtuluş Yolu'nu takip ederek tarihe tanıklık edebilirsiniz. Videoda Kurtuluş yolunun bir kısmı görünüyor, ancak belgesel olarak bu yolu izlemek isteyenler buraya tıklayabilirler.

Şehrin simgesi olan Onur Anıtı. Atatürk Parkının içinde yer alan heykeli ziyaret edebilirsiniz. Pek çok kaynağa göre bu anıt, kuyruğu yere değmeseydi, dünyanın en dengeli ve iyi şaha kalkmış at heykeli unvanını kazanağı söylenir. Hatta bazı söylentilere göre dünyanın 8. harikası bile olabilirmiş.

Amazon kadınlarının Samsun'da yaşadıklarını biliyor muydunuz? Amazon Tepesi'ne teleferikle çıkıp, Karadeniz'e tepeden bakabilir, Amazon Köyü'nü ve Aslanlı Yolu ziyaret edebilirsiniz. Gelmişken Batı Park'ta piknik de yapabilirsiniz.

Türkiye'nin bence Miami'si olan Atakum Sahil'inde gün batımını seyredip, çeşitli restoran, kafe ve eğlence mekanlarında ya da sadece sahilinde vaktinizi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca, Atakum sahilinde mavi bayraklı plajlar olduğunu biliyor muydunuz?

Ekstrem sporları ile ilgiliyseniz Şahinkaya Kanyonunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Türkiyenin ilk ekstrem spor festivali olan Falcon Fest'e ev sahipliği yapan kanyon, base jump sporcularına göre dünyanın en yüksek ikinci atlama noktasıymış. Bunun dışında Şahinkaya Kanyonunda sakin bir vapur turu yapıp doğa ile de buluşabilirsiniz.

Kızılırmak Kuş Cenneti'ni ziyaret edip, harika manzaralar görebilirsiniz. Kuşları görmek istiyorsanız, sabah ya da akşam gitmek gerekiyor. Yemek saatlerinde kendilerini gösteriyorlar. Kuşları göremeyen ben, gördüğüm manzaralardan aşırı memnun kaldığı belirtmek isterim.

Karadeniz'in ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaralarını keşfedebilirsiniz. Arkeoloji Vadisi içinde çeşitli heykellerle o zamana tanıklık edebilirsiniz.