Sanayileşmenin Çevre Sorunlarına Etkisi
Sanayileşmenin çevre sorunlarına etkileri nelerdir ve biz toplum olarak bu alanda neler yapabiliriz?
Yaşamış olduğum şehir, sanayileşmeyi ve sanayileşmenin örneklerini topluma en çok gösteren şehirlerden birisi olduğundan dolayı, bu alanda yazı yazan kişilerden birisi olmam gerektiğini düşündüm.
Sanayileşme, sanayileşme dönemi ile bildiğimiz adıyla tarihte en başta buhar makinesinin icadı ile başlamıştır. Buhar makinesinin icadı, farklı iş alanlarına yeni çeşitler ile yeni dönemler yaşatmıştır ve dönemi değiştirerek dönemin adeta bir altın çağ yaşamasına sebebiyet vermiştir.
Konumuz 'sanayileşmenin çevre sorunlarına etkisi' fakat sanayileşmenin içerisinde de yer alsakta almasakta dünya üzerinde birçok çevre sorunu yer almaktadır. Söz konusu olan çevre sorunları; çölleşme, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, iklim değişikliği, hava/su/toprak kirliliği ve biyoçeşitlilik kaybı olarak çeşitlenmektedir.
Çevre sorunları sadece insan kaynaklı olmamakla birlikte büyük bir çoğunluğu insanların yarattığı sebeplerden dolayıdır. Biz insanların çevre sorunlarına etkilerine de göz atacak olursak bunlar; nüfus artış hızı, kentleşme, sanayileşme, küreselleşme, tarımsal faaliyetler, duyarsızlık ve çoğu zaman tükettiğimiz herhangi bir unsurun bize yetmeyerek sonsuz tüketim arzusu haline gelmesi gibi durumlardan kaynaklanmaktadır.
Sanayi Devriminin yaşanması ile birlikte, şehirlerde fabrikaların açılması nedeni ile kırsal bölgelerden kente yoğun göçler yaşanmış, şehir nüfusu hızla artarken, kırsal bölgelerde topraklar terk edilmiştir. Şehirlerde insan sayısı artınca, çalışan sayısı gerekenin üzerinde olmaya başlamış ve çalışma şartları nedeniyle yaşam zorlu bir hale gelmiştir.
Bir diğer yandan hızla başlayan sanayileşme, tarım alanlarının ve ormanların hızla yok olmasının ardından hava kirliliğine neden olmuştur.
İnsanın doğaya olan etkisi Sanayi Devrimi’ne kadar sınırlı kalmış fakat Sanayi Dönemi ile makineleşmenin gelmesi, insanın doğa üzerinde daha çok egemen olma isteğine sebep olmuştur. Yaşam standartlarının yükselmesi ve nüfusun artması gibi unsurlar da insanın doğa üzerindeki olan baskısını daha çok arttırmıştır.
Çevre üzerinde insan kadar etkili olan başka bir unsur yoktur. Bu nedenle çevre sorunlarının nedenleri sıralandırıldığında insan ve insan faaliyetleri en üstte yer alabilmektedir.
Peki ya hem sanayileşme hem de bizim etkimizle artan çevre sorunları için bizler ve toplum olarak ne yapabiliriz?
•Öncelikle toplum için etkili bir denetim sistemi oluşturulmalıdır ve herkesin buna uyması beklenerek gerekenler yapılmalıdır.
•Okul, kurs gibi eğitim kurumlarında her yaştan insan grubuna gelecek nesiller için çevreye dair iyi bir eğitim verilmelidir.
•Ormanların çoğaltılması ve korunması amaçlanmalıdır.
•Plansız ve çarpraz kentleşmeler yerine düzenli bir şehir planlanması yapılmalıdır.
•Çevre sorunlarının önlenebilmesi için devlet tarafından bu alanda etkili yasalar oluşturulmalıdır.