Sarah Panitzke: İngiltere'nin En Çok Aranan Kadını Dolandırıcılıktan Hapse Atıldı

Kara para aklama suçundan yargılanırken kaçan ve İngiltere'nin en çok aranan kadını haline gelen dolandırıcı hapis cezasına çarptırıldı.

48 yaşındaki Sarah Panitzke, 2013 yılında 1 milyar sterlinlik cep telefonu vergi dolandırıcılığından yargılanırken sırra kadem bastı.

Şubat ayında Santa Barbara'da köpeğini gezdirirken tutuklanmadan önce, dokuz yılını firarda geçirdi.

Panitzke, İngiltere'ye iade edildikten sonra Londra'daki Kingston Crown Mahkemesi'ne çıktı.

Başlangıçta, 2010 yılında milyonlarca sterlinlik bir KDV dolandırıcılığındaki rolüyle ilgili olarak cezai mülk elde etmek adına komplo kurmakla suçlandı ve 2013'te suçlu bulundu.

Panitzke, gıyabında sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Cuma günkü yargıç Sarah Plaschkes QC, mahkemeye çıktıktan hemen sonra cezasının başlaması gerektiğini söyledi.

Yargıç, 2013'te verilen cezayı mahkemeye tekrar taşıdı ve şunları ekledi: "Bu ceza, bu ülkeye iade edildiğine göre bugün başlayacak."

Offshore hesaplar aracılığıyla para aklayan bir planın parçası olan Panitzke'ye, şartlı tahliye için uygun olmadan önce en az dört yılını parmaklıklar ardında geçireceği söylendi.

2016 yılında aleyhine 2,4 milyon sterlinlik bir müsadere emri de verildi.

Tutarın tamamını ödemesi için kendisine üç ay süre verildi, aksi takdirde dokuz yıl daha hapis cezasına çarptırılacağı söylendi.

Buna karşı şimdiye kadar hiçbir para ödenmedi ve faiz dahil tutar Mayıs 2022'de 3,4 milyon £ olarak kaldı.

Faiz, günlük 538 £ oranında tahakkuk etmeye devam ediyor.

Ulusal Suç Ajansı uluslararası müdür yardımcısı Tom Dowdall, Pantizke'nin on yıldan beri en çok arananlar listesinde olduğunu ve hapis cezasının "yıllarca süren sıkı çalışmanın" sonucu olduğunu söyledi.

HMRC dolandırıcılık soruşturma servisi müdürü Simon York şunları söyledi: "Panitzke, kendisini HMRC'nin erişiminin dışına koyduğunu düşündü, ancak Birleşik Krallık kolluk kuvvetleri ve uluslararası ortaklarla yaptığımız çalışmalar sayesinde başka bir vergi kaçakçısı aracılığıyla izini sürdük."

"Hiçbir vergi suçlusu bizim ulaşamayacağımız yerde değildir."

Bir HMRC sözcüsü, Panitzke'nin dolandırıcılıkta "önemli bir rol" oynadığını ve offshore banka hesapları aracılığıyla "olağanüstü miktarlarda" çalınan parayı akladığını söyledi.

Panitzke ve 17 işbirlikçisine dolandırıcılık suçundan toplam 135 yıl hapis cezası verildi.


KAYNAK: BBC