Satranç

Satranç nedir? satranç taşları nelerdir?

Satranç ilk olarak M.S 6.yüzyılda Hindistanda ortaya çıkmıştır.

M.S 10. yüzyıla gelindiğinde ise Asya topraklarına, Ortadoğu ve Avrupa’da çoktan yayılmıştır. 15.yüzyıldan sonra Avrupa’da soylular arasında en çok oynan oyun olmuştur. Bu yüzden satranca Kraliyet Oyunu adı da verilmektedir.

19.yüzyıl da satranç turnuvaları düzenlenmeye başlanmıştır.  1924 yılında da Dünya Satranç Federasyonu kurulmuştur.


İlk resmi Dünya Satranç şampiyonu Wilhelm Steinitz adlı bir Avusturya İmparatorluğu vatandaşıdır. Fakat daha sonra Wilhelm Steinitz 1888 yılında ABD vatandaşlığına geçti, bu olayla birlikte adını William olarak değiştirdi. Wilhelm Steinitz satrancın babası olarak kabul edilmiştir.



Satranç 64 kareye konuşlanmış her iki tarafında 16 tane taşı ile oynanan bir strateji oynudur.Satranç beyaz ve siyah iki taraftan oluşur.

Dünya üzerinde satranç turnuvaları düzenlenir ve bir spor olarak kabul edilir.

Satranç tahtası adı verilen 8x8’lik kare şeklinde bir zemin üzerinde, satranç taşları ile oynanır. Zemin üzerinde toplamda 64 adet kare vardır. Bu satranç taşlarının yarısı siyah renkli yarısı beyaz renklidir. Oyuncular taşlardan birbirinden farklı renkte olan iki rengi tercih ederler ve oyuna başlar.


Her bir oyuncunun birer hamle yapması ile oynanır.Başlançta 16 adet siyah taş 16 adet beyaz taş bulunur. Bu taşlar; 1 adet şah, 1 adet vezir, 2 adet kale, 2 adet fil, 2 at ve 8 tane piyondan meydana gelir. Oyunun amacı rakibi mat etmektedir. Rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında olması ve bu tehdidi engelleyecek başka bir kareye geçmek için hamle yapamaması durumudur.

Satranç Taşları:


Şah :

Çapraz, düz, ileri ve geri sadece bir kare giderek taş alır. Satranç, ilk çağlardaki savaşın benzeri olduğundan şahını kaybeden oyuncu da oyunu kaybeder. Bütün oyun şah üzerine kurulmuştur.Şah satranç oyundaki en güçsüz taştır. Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır.



Vezir :

Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz olarak hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir. Satranç oyunun en güçlü taşıdır. Vezir her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun veziri başlangıçta d1 karesinde, siyah oyuncunun veziri d8 karesinde yer alır.



Kale:

İleri, geri, sağa ve sola istediği kadar gidebilir. Önündeki taşı alır. Kale, bulunduğu hattın üzerinde hareket yönünde rakibe ait ilk taşı alabilir. Kale her bir oyuncu için iki tanedir. Beyaz oyuncunun kaleleri başlangıçta a1 ve h1 karelerinde, siyah oyuncunun kaleleri a8 ve h8 karelerinde yer alır.


Fil :

Fil,Çapraz gider ve istediği kadar gider. Fillerin biri her zaman beyaz, diğeri ise her zaman siyah kareler içerisine hareket eder. Fil her bir oyuncu için ikişer tanedir. Beyaz oyuncunun filleri başlangıçta c1 ve f1 karelerinde, siyah oyuncunun filleri c8 ve f8 karelerinde yer alır.



At:

Alfabedeki L harfi şeklinde L çizerek ilerler ve taşı alır (iki ileri bir yana şeklinde). Satranç oyununda taşların üzerinden atlayarak ilerleyebilen tek taştır. L şeklinde geri de gidebilir. Tam L şeklinde 8 yöne gidebilir. At her birer oyuncu için iki tanedir. Beyaz oyuncunun atları başlangıçta b1 ve g1 karelerinde, siyah oyuncunun atları b8 ve g8 karelerinde yer alır.



Piyon :

Oyunda en çok sayıda bulunan taştır.Piyonlar önlerinde taş bulunmadıkça, ileriye doğru ve düz olarak ilerlerler. Piyonlar açılışta (ilk hamlelerinde) isterlerse iki kare ilerleyebilirler. Bu hareketlerinde geldikleri karenin sağında ya da solunda karşı tarafın bir piyonu varsa hemen arkasından gelen hamlede çift gitmiş bu piyonu sanki bir kare gitmiş gibi geçerken çapraz alabilir. Piyonlar ileriye doğru tek kare çapraz olarak diğer taşları alabilirler. Sekizinci sıraya ulaşan piyonlar oyuncunun istediğine göre şah hariç herhangi bir taşa terfi ederler. Bu taş genellikle en güçlü taş olan vezir olur. Piyon her bir oyuncu için sekiz tanedir. Beyaz oyuncunun piyonları başlangıçta a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2 karelerinde, siyah oyuncunun piyonları a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 karelerinde yer alır.