Savaşın Etkileri Sanayiye Ağır Darbe İndirdi

Rusya - Ukrayna karışıklığı ham madde tedariğinde krizlere zemin hazırlıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonucunda Rusya'ya yapılan geniş yaptırımların faturası birçok farklı alana sıçramaya başladı. Bu alanların arasında en çok etkilenenlerin başında sanayi sektörünü görebiliyoruz. Sanayicilerin belirttiklerine göre savaşın neden olduğu ekonomik sonuçların etkisi gün geçmeden büyüyor.

Pandemi dönemiyle meydana gelen ekonomik krizin verdiği hasar, sanayi sektöründe ağır sonuçlara sebep olmuştu. Ayakta kalmayı başarabilen sanayiciler ise patlak veren Rusya - Ukrayna olaylarıyla yeni bir ekonomik şokla karşı karşıya geldi. Halihazırda maliyet fiyatlarında mevcut olan zamlar, son olaylarla sanayiciyi daha da zor duruma soktu. Maliyetlerin 10 gün içerisinde yüzde 40 arttığı belirtildi.

Rusya - Ukrayna kriziyle birlikte gemi ticaretinde de sorunlar yaşanmaya başladı. OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci’nin belirttiğine göre, şu an limanların çoğunun tahribat altında olması yükleme yapılmasına engel teşkil ediyor. Bu nedenle de ham madde sevkiyatında ciddi aksamalar meydana geliyor. Sürecnin ilerlemesi halinde ham maddeye erişim daha da zorlaşacağı için beyaz eşyadan, mobilyaya kadar bir çok önemli alanda krizler yaşanacağı bekleniliyor.

Kaynak : Sözcü