SEO ve SEO Uzmanlığı Hakkında Temel Bilgiler

Dijital Pazarlama alanında temel bilgiler kazanmak istiyorsanız SEO hakkındaki bu giriş yazım sizin için iyi bir adım olacaktır.

Dijital pazarlama öğrenmeye başladıysanız veya ne olduğunu araştırıyorsanız ilk duyacağınız şeylerden biri mutlaka SEO (Search Engine Optimization) konusudur. Dijital pazarlama alanındaki çalışmalarda büyük önem arz eden SEO aynı zamanda kendi başına bir uzmanlık alanıdır. Bu yazımda SEO hakkında ve bu alanda nasıl uzmanlaşabileceğinize dair bazı bilgiler vereceğim.

 PEKİ NEDİR BU SEO?

 SEO’nun temel amacı bir web sitesine daha fazla organik trafik çekmek ve arama sonuçlarında bu siteyi yukarı taşımaktır. SEO sayesinde arama motorları web sitesinin içeriklerini tarayarak kullanıcılara en uygun sonuçları verir.<

SEO’da şunlara dikkat edilir:

-         Anahtar kelime kullanımı; web sitesinin içeriklerini oluştururken hedef kitlenin aramalarına uygun anahtar kelimeler uygun yerlerde kullanılmalıdır.

-         İçerik; web sitesinin amacına uygun, hedef kitlenin dikkatini çekebilecek, özgün ve yenilikçi içerikler üretmek arama sonuçlarında web sitesini ön plana çıkarır. Bu yazılarda aynı zamanda yazım kurallarına, akıcı ve ilgi çekici olmasına dikkat edilmelidir.

-         Site içi optimizasyonu; sitenin teknik özellikleri iyi bir seviyede olmalıdır. Kullanıcılar sitede gezinirken aradığı içerikleri zorlanmadan bulabilmelidir dolayısıyla sitenin tasarımı kolay anlaşılır bir şekilde olmalıdır. Ayrıca hız ve performans da çok önemlidir. Kullanıcılar yavaş çalışan bir sitede çok fazla vakit geçirmeyecektir. Bu da sitenin arama motorunda yukarı çıkmasını engelleyecektir.

POPÜLER SEO ARAÇLARI

 SEO araçları web sitenizin performansını arttırmanızda size yardımcı olur. Bu araçlar anahtar kelime analizi, içerik, teknik optimizasyon gibi işlerin raporlarını hazırlar. Hazırlanan bu raporlar sitenin gösterdiği performansını ortaya koyar, özellikle eksik yönlerini anlamaya yardımcı olur. Böylelikle stratejik kararlar alabilir ve rakiplerinizle rekabete geçebilirsiniz ayrıca arama motorlarında daha iyi sıralamalara girebilirsiniz.

 Google Analytics, Google Search Console, Google Anahtar Kelime Planlayıcı, SEMrush, Ahrefs gibi araçlar popüler olan SEO araçlarından bazılarıdır.

SEO ALANINDA NASIL UZMANLAŞABİLİRİSİNİZ?

 Dijital pazarlamayı araştırdınız, ilginiz var ve bu alanda çalışmak istiyorsunuz. Çalışabileceğiniz alanlardan biri de SEO Uzmanlığı fakat bu konuda hiçbir bilginiz yok. Endişelenmeyin çünkü SEO Uzmanı olmak için okumanız gereken herhangi bir üniversite bölümü yok.

- İlk olarak SEO ile ilgili kaynaklar bulun ve temel bilgileri edinin. Artık bu alanda ücretli ücretsiz birçok çevrimiçi eğitim veriliyor. Temel seviyeden başlayan bir çevrimiçi eğitime katılarak bilgi birikiminizi arttırabilirsiniz. 

- Teorik bilgileri edindikten sonra bunları pratiğe dökerek seviyenizi ilerletmeniz çok daha iyi olacaktır. Buna kendi web sitenizi açarak başlayabilirsiniz. İstediğiniz bir alan üzerinde kendi içeriklerinizi, blog yazılarınızı üreterek siteniz üzerinde Google Analytics ve diğer SEO araçlarını kullanarak verileri yorumlamayı ve doğru stratejileri kullanmayı öğrenebilirsiniz.

- SEO Uzmanlığı sertifikaları alabilirsiniz. Bu sayede uzmanlığınızı belgelemiş olursunuz. Google Analytics ve Google Ads sertifikaları bunlardan bazıları.

- Bu alanda staj yapmanız deneyiminizi yüksek oranda arttıracaktır. Aldığınız sertifikalar staj yapmanıza ve işe girmenize yardımcı olacaktır.

 Burada SEO ve SEO Uzmanlığı hakkında kısa ve temel bilgiler vermeye çalıştım. Merak ettiğiniz daha birçok şey varsa SEO hakkındaki diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.