Web Tasarımında SEO: Arama Motoru Optimizasyonu

Kemerlerinizi bağlayın, SEO geliyor!


Öncelikle SEO nedir bunu açıklayalım:

SEO (Search Engine Optimization), Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında (Google, Bing, Yahoo vb.) daha yüksek sıralamalarda yer almasını sağlamak amacıyla yapılan teknik ve içerik iyileştirme çalışmalarının bütünüdür. SEO'nun amacı, organik (doğal, ücretsiz) arama sonuçlarında daha görünür olarak web sitesine daha fazla ziyaretçi çekmektir. SEO stratejileri, arama motorlarının algoritmalarına ve kullanıcıların arama davranışlarına göre şekillendirilir, daha fazla ziyaretçi çekmek ve sitenin bilinirliğini artırmak amacıyla yapılır.

Peki aşamaları nedir?

Anahtar Kelime Araştırması

*Kullanıcıların arama motorlarında hangi kelimeleri ve terimleri daha sık kullandığını belirleme sürecidir. Anahtar kelimeler, web sitesinin içeriğinde stratejik olarak kullanılır, daha çok etkileşim kurulmasını sağlar. Doğru anahtar kelimeleri bulmak, içerik stratejisinin temelini oluşturur.

İçerik Oluşturma, İçerik Optimizasyonu

*Kaliteli, özgün içerikler oluşturmak ve bu içerikleri anahtar kelimelerle potimize etmektir. İçerikler hedeflenen anahtar kelimeler etrafında şekillendirilir ve kullanıcıların sorularına yanıt verecek şekilde hazırlanır. İçeriğin başlıkları, alt başlıkları, meta açıklamaları ve URL'leri de bu sürecin bir parçasıdır.

Teknik SEO

*Web sitesinin arama motorları tarafından kolayca görünevilir olmasını sağlamak için yapılan teknik iyileştirmelerdir. Site hızı, mobil uyumluluk, site haritaları (sitemaps), robots.txt dosyası ve yapılandırılmış veri (structured data) gibi unsurları içerir.

-robots.txt dosyasının kullanımı- Kısaca tarama trafiğini kontrol etme (sayfaların daha hızlı taranmasını sağlar), gizli içerikleri korumak (admin panelleri, kullanıcı bilgileri vb. bilgileri içeren sayfaların taranmasını engeller), çoklu sürüm kontrolü (aynı içeriğin farklı versiyonlarının taranmasını engellemek, arama motorlarının yanlış içerik indekslemesini engellemeyi sağlar) sağlar.

Yerel SEO

*Belirli bir bölgede hizmet veren işletmeler için oldukça önemlidir. İşletmenin yerel arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almasını sağlar. Misal Google My Business profili oluşturmak, yerel anahtar kelime kullanımı (işletmenin bulunduğu bölgeyle alakalı anahtar kelime araştırılması), yerel alıntılar (yerel dizinler yani işletmenin adı, adresi, telefon numarası gibi bilgiler), web sitesi optimizasyonu (sitenin mobile uyumluluğunu görmek gibi), yapılandırılmış veri kullanımı, yerel backlinkler (yerel işbirlikleri, basın bültenleri vb.), sosyal medya kullanımı (etkileşim artmasını sağlamak), müşteri yorumları ve geri bildirimler gibi aşamalardan oluşur.

Kullanıcı Deneyimi (UX)

*Kullanıcıların web sitesinde geçirdikleri süre, sayfa gezinme kolaylığı (kullanılabilirlik), erişilebilirlik, işlevsellik, kullanıcı araştıırması (kullanıcıların ihtiyaçlarını, beklentilerini ve davranışlarını anlamak), etkileşim tasarımı, görsel tasarımı sağlamak gibi faktörler, arama motorlarının daha fazla değerlendirilmesinde önemli rol oynar.

UX ve SEO'nun birlikte ele alınması hem kullanıcıların memnuniyetini arttırır hem de arama motoru sıralamalarını iyileştirir. Bu alanlar birbiriyle entegre edilerek daha başarılı ve kolay kullanılabilir, kullanıcı dostu web site oluşturulabilir.