Shinzo Abe'ye Veda

Derin bir yas içinde olan Japon halkı, cenazede eski başbakanlarına son saygılarını sunuyor.

Geçen hafta suikast sonucu öldürülen Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe'ye son saygılarını sunmak için büyük kalabalıklar Tokyo sokaklarını doldurdu.

67 yaşındaki Abe, Cuma günü bütün dünyanın gözü önünde, güneydeki Nara kentindeki bir kampanya etkinliğinde konuşurken göğsünden silahla vurularak hayatını kaybetti.

Sabahın erken saatlerinde, bir cenaze arabası Abe'nin cansız bedenini başkentten geçirdi ve daha sonra yakıldığı cenaze salonuna götürdü.

Daha önce Zojoji tapınağında özel bir cenaze töreni düzenlenmişti.

Tokyo'nun karşı yakasında bayraklar yarıya indirildi ve tapınağın dışında da dalgalandı.

Cenaze arabası, Başbakan Fumio Kishida ve diğer milletvekillerinin konvoyu teslim aldığı başbakanın konutuna gitmeden önce Abe'nin Liberal Demokrat Parti'sinin (LDP) genel merkezinin önünden geçti.

Sonrasında da konvoy, Kirigaya Cenaze Salonuna gelmeden önce Abe'nin 1993'te milletvekili olarak girdiği parlamento binasının önünden geçti.

Shinzo Abe'nin cenazesinin özel bir olay olması neticesinde aile ve arkadaşlar dışında herkese kapalıydı. Ancak Japonya halkı bu veda gününde onu ve ailesini yalnız bırakmadı.

Sabahın ilk ışıklarıyla, Tokyo'nun merkezindeki dev Zojoji tapınağının dışında, ana kompleksin bir tarafında bulunan küçük masaya çiçek koyarak veda etmek için sıraya girmeye başladılar.

Hava durumu şiddetli gök gürültülü sağanak yağış şeklindeydi, ancak buna rağmen cenaze töreni başladıkça dışarıdaki sokaklardaki kalabalıklar daha da büyüdü.

14:30 (06:30 GMT) itibariyle, Zojoji'den Nagatacho'daki Parlamento binasına kadar on binlerce insan sokakları doldurdu.

Shinzo Abe, kimilerine göre bölücü ve tartışmalı bir figürdü. İkinci Dünya Savaşı tarihi hakkındaki görüşleri genellikle rahatsız ediciydi.

Ama bugün ona veda eden Japon kalabalığına göre, "Abe-San" tanıdıkları en iyi başbakandı.

Abe, Japonya'nın savaş sonrası en uzun süre görev yapan başbakanı ve en etkili politikacılarından biriydi. Ve ölümü, silahlı şiddet olaylarının son derece nadir olduğu bir ülkede şok dalgaları yarattı.

Polis, yakaladıkları saldırganın Abe'nin bir parçası olduğuna inandığı dini bir grupla yaşadığı şikayetler nedeniyle Abe'yi hedef almış olabileceklerini söyledi. Ancak saldırganın amacının ne olduğu ve tek başına hareket edip etmediği halen araştırılmakta.

Pazartesi akşamı düzenlenen nöbete yüzlerce devlet adamı ve çiçek bırakmaya gelen binlerce Japon vatandaşı katıldı.

Emi Osa, "Buraya çiçek sunmaya geldim çünkü bence Japonlara gurur duyacak bir şey verdi." dedi.

Abe suikasti, önde gelen dünya liderlerinden bir şok dalgasına neden oldu ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, vurulmayı "alçak bir saldırı" olarak kınadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Başbakan Kişida'ya "öfke, üzüntü ve derin taziyelerini" sundu ve suikastı "Japonya için bir trajedi" olarak nitelendirdi.


KAYNAK: BBC