Sineklerin Tanrısı

Çocuklarla distopik bir dünya alegorisi.


Nobel edebiyat ödüllü kitap William Golding tarafından 1954 yılında yazılmış. Eser çocuklar üzerinden şiddet, vahşilik, kötülük ve çatışmaları distopik bir dünya alegorisi içinde vermiş. İnsan doğası için örtülü anlatıma sahip kitap, günümüze kadar okunmayı başarabilmiş ve bence şaşırtıcılığından hiçbir şey kaybetmemiş. Her ne kadar çocukları anlattığı için çocuk kitabı gibi görünse de her duyguyu yaşatması ve sürükleyici olması sebebiyle her yaştan insanın okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazar mekanı ve karakterleri simgesel anlatımıyla detaylı bir şekilde yansıtmış. Kitabı okurken kendinizi sanki orada olayları izlerken bulabilirsiniz.


Gerçekte yaşanan sosyolojik olaylara dikkat çeken kitap savaş esnasında güvenli bir bölgeye ulaştırılmak istenen askeri okulda okuyan öğrencilerin içerisinde bulunduğu bir uçağın, okyanus üzerinde düşmesi sonucu yaşananları konu alıyor. Düştükleri adada bir yönetim ihtiyacı doğunca lider olarak Ralph’ı seçiyorlar. Zamanla ihtiyaçları çoğalıyor ve Jack’e de görevler verilince ada ikiye bölünüyor.


Deniz kabuğu adada demokrasiyi temsil ediyor. Kabuk kimdeyse güç ondadır. Kabuğa yükledikleri güce sahip olma arzusu onlara adada her şeyi yaptıracaktır. Sizde sadece çocukların olduğu bir adada ne kadar kötülük olabilir diye düşündünüz değil mi?

Kalbinizi buz kesicek içlerindeki öldürme ihtiyacını ve yaptıkları ritüelleri şaşkınlıkla okuyacaksınız. Vahşetten beslenecekler, zarar verme tutkularını her sayfada gösterecekler ve onlar çocuk olamaz diyeceğiz. Çocukta olsa bir insan adada yaşamak için tüm kötülükleri göze alıp alamaz mı diye düşüneceğiz. Duygularım kitapla birlikte o çocuklara tanık etti. Domuzcuk aklıyla ve korkularıyla Simon, altıncı hisleriyle Jack, içindeki o savaşçı ruhuyla uzlaşmacı karakteriyle Ralph kitapta liderlerim oldu. Ralph onlardan farklıydı. Hiç hayal edemeyeceğim bir karakterdi. Soğukkanlı olması ve kendine olan güveni ile beni kolayca etkilemeyi başardı.


Onlara cennet gibi görünen ada liderlik hırsıyla  cehenneme dönüştü. Kitap yetişkin yardımı görmeyen çocukların hayat mücadelesini ve psikolojik durumlarını çok iyi bir şekilde dile getirmiş. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim ve okurken karakterleri ikinci dünya savaşında savaşan devletlerin savaştaki tutumuyla özdeştirin. Yazar kitabı savaş döneminde yazmıştır. Bunun bilincinde okumanız daha derin anlamlar çıkarmanıza yardımcı olur. Keyifli okumalar :)