Küçük Bir Masal Köyü
Küçük Bir Masal Köyü
Türkiye'nin eşsiz güzelliklerinden biri olan adıyla bütünleşmiş Şirince, kendinizi masalda gibi hissedebileceğiniz bir tatil köyü. Doğası, manzaraları, tarihi dokusu, evleri ve yollarıyla görülmeye değer. Peki, Şirince tarihiyle ilgili neler biliyoruz?
Öncelikle ismiyle başlayalım. Rivayete göre dağlara vuran 40 kişiye ithafen köyümüzün adı aslında Kırkınca'ymış. Rumlar Kirkice, Kirkince şeklinde söylediğinden köyün adı Çirkince olmuş. Cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin İzmir valisinin talimatıyla köyün adı Şirince olmuş.
Burası 19. yy'da bir Rum kasabasıymış ki gezilip görüldüğünde hala bir Rum havası estiğini görebilirsiniz. İhracata yönelik incir üretimiyle ünlü bir yermiş. Mübadele zamanında en son Şirince'ye Yunanistan göçmenleri yerleştirilmiş.
Nesi meşhur derseniz öncelikle evlerin dizaynından söz edebiliriz. Hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmıyor ki bu düzen ülkemizde nadir bulunuyor maalesef. O sebeple en güzel yönlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Evleri, yolları, mis gibi havası, kendine has dokusuyla Şirince aslında her yönüyle meşhur. Tabii bir de şarapları. Köyün yüksek bir yerinde bulunan mahzende binbir çeşit aromalı şarap sizleri karşılıyor. Burada alışveriş yapabilir, tadım yapabilirsiniz. Bir meşhur özelliği daha vardı ki 2012'de hep gündemde olmasını sağladı Şirince'nin. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de dünyanın sonunun geleceği ama Şirince'ye bu sonun uğramayacağı yönünde bir rivayet vardı. Şaşırtıcıdır ki verilere göre bu tarihte Şirince'ye yapılan ziyaretlerin artması beklenirken düşüş gerçekleşmiş.
Şirince bağlı olduğu il gerekçesiyle bağcılık ve zeytinciliğin yaygın olduğu bir ilçe. Bunların yanı sıra incir, elma ve ceviz de yetiştirilmektedir. Ama köyün en önemli geçim kaynağı şarap üretimidir.
Saat 7-8 gibi hareketliliğin azaldığını söyleyelim öncelikle ama burada kesinlikle en az 1 gecenizi geçirmenizi öneririz. Çok hoş ve uygun butik oteller, pansiyonlar bulunuyor. Ayrıca ev seçeneği de mevcut.
Nereleri gezebiliriz Şirince'de? Hemen başlayalım:
1- Tiyatro Medresesi
Burada atölye çalışmaları, yaz kampları, tiyatro kampları, paneller ve konferanslar düzenleniyor. Turistik bir yer olmasa da etkinlik olduğu zaman dahil olabileceğiniz sanatsal anlamda önemli bir yer.
2- Nesin Matematik Köyü
Burası öğretmenler ve öğrencilerin beraber yaşadığı, matematiği güzelleştiren bir öğrenme yeri. Aziz Nesin bir matematik enstitüsü kurulmasını vasiyet etmiş, Ali Nesin ise bu vasiyeti yerine getirip ortaya muhteşem bir köy inşa etmiş. Gezi amaçlı ziyarete açık ama çok tercih edilmiyor. Tüm etkinlikler yaz aylarında gerçekleştiriliyor. Eğitim seviyeniz gözetilmeksizin burada etkinliğe katılabilir, lise ve sonrası öğrencisiyseniz kampa katılabilir, öğretmenseniz ders işleyebilir, araştırmacıysanız köyde kalabilirsiniz. Köy tamamen gönüllülerin desteği ve bağışlarla işliyor. Giderseniz görmeden dönmeyin deriz.
3- Saint Dimitrios Kilisesi
Şirince'nin 2 harabe kilisesinden biri. Kilisenin mihrabı ve duvarları 12 havari resimleri freskleri ile bezeli. Mistik bir havası olduğunu söyleyebiliriz.
4- Aziz John Baptist Kilisesi
Bu da diğer harabe kilise. 1805'te yeniden inşa edildiği bilgisinden başka bir bilgimiz yok.
Ne yiyip ne içilir bu güzel köyde derseniz de ilk önerimiz karadut şurubu/ mürver şurubu olur. Kumda Türk kahvesi keyfi yapabilir, ev yemekleri yiyebilir, kurabiyelerden tadabilirsiniz.
İzmir'in en güzel yerlerinden biri olan Şirince'ye gitmek için:
Otobüs ile yolculuk yapıyorsanız ilçeler otogarından Selçuk'a, oradan da Şirince minibüsüne binebilirsiniz.
Uçakla yolculuk yapıyor iseniz, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda indikten sonra yine Selçuk'a gitmeniz gerekiyor.
Eğer yolunuz Şirince'ye düşerse tüm yollarında yürümeyi, karadut şurubundan içmeyi, çarşıda dolaşıp sevdiklerinize hediyeler almayı ve bol bol resim çekmeyi unutmayın. Şimdiden iyi gezmeler.