Şöhreti Dünyanın Her Köşesine Yayılan En Ünlü Tablolardan 7'si

Tüm dünyaya yayılan en ünlü, en beğenilen herkes tarafından bilinen tablolardan bazılarına kısa bir bakış.

Bu yazımda dünyada herkes tarafından bilinen, en ünlü tablolardan bazılarını kısaca inceleyeceğim. Gelin başlayalım.

1-The Scream (Çığlık), Edward Munch

Doğanın çığlığı olarak da bilinen Çığlık Norveçli ressam Edward Munch'ın yaptığı dört Çığlık tablosundan biridir. 1893'te yağlı boya tekniği ile yaptığı ilk versiyon Oslo'daki Ulusal Galeri'de; aynı tarihteki pastel versiyonu ve 1910'daki diğer yağlı boya versiyonu Oslo'daki Munch Müzesi'nde sergilenmektedir. Tablo Wes Craven'in korku klasiği olan Scream'e de ilham olmuştur.


2-Mona Lisa, Leonardo Da Vinci

Sırlarıyla hala çok konuşulan sanat eseri pek çok defa çalındı fakat şu an Paris'teki Louvre Müzesi'nde kurşun geçirmez bir camın ardında sergilenmektedir.16. yüzyılda İtalyan ressam, mimar ve mühendis Leonardo Da Vinci tarafından yapılmıştır. Sfumato tekniği ile yapılan tablodaki kadının yüz ifadesi üzerine kitaplar, makaleler yazılmış olan Mona Lisa'daki kadının Floransalı tüccar Francesco der Giocondo'nun karısı olduğu söyleniyor. Fakat bu konunun netlik kazanmadığını belirtelim.


3- The Starry Night (Yıldızlı Gece), Vİncent Van Gogh

Sıradışı yaşamıyla dikkat çeken Vincent Vna Gogh'a ait olan Yıldızlı Gece'yi mutlaka görmüşsünüzdür. Yıldızlı Gece tablosu psikolojik sorunlar nedeniyle psikiyatri hastanesinde kalan Van Gogh'un hastane odasından görülen Saint-Remy-de-Provence şehrinin düşsel bir yorumudur. Tablonun 25 Mayıs 1889 da saat 04.40 'da yapıldığı bilinmektedir.

Dünyanın en ünlü tablolarından olan Yıldızlı Gece, Museum of Modern Art'ta sergileniyor.

4-The Last Supper (Son Akşam Yemeği), Leonardo Da Vinci

Leonardo Dan Vinci'nin şifrelerle dolu tablolarından biri olan Son Akşam Yemeği, dört İncil'de de yer almaktadır. İsa'nın Romalı askerler tarafından tutuklanmasından bir gün önce havarileriyle yediği son akşam yemeğini anlatır. Tablo Hz.İsa, kendisine ihanet edenlerden haberdar olduğunu belirttiğinde havarilerin yüzünde oluşan şaşkınlık anını yansıtır.


5-The Girl With a Pearl Earring (İnci Küpeli Kız), Johannes Vermeer

Johannes Vermeer ölümünün ardından tanınmış bir ressamdır. 1665 yılı civarında yapılmış olan bu tablo Hollanda'daki Mauritshuis Galeri'sinde sergileniyor. Sıradan gibi görünen bu tablo yakından bakıldığında inci küpenin gözyaşı şeklinde yapılmış olması gibi dikkat çeken detayları barındırıyor. İnci Küpeli Kızın ressamın bir yakını ya da evindeki hizmetçisi olduğunu düşünenler var. Bir dönem ressamın kızı olduğu iddia ediliyordu fakat kızının yaşının tablonun yapıldığı zamanla örtüşmediği ortaya çıktı.


6- The Kiss (Öpücük), Gustave Klimt

Tablo 1908'de yapılmıştır. Viyana'daki Belvedere Galerisi'nnde sergileniyor. Tablo çiçek tarlasında birbirini kucaklayan öpüşen bir çifti tasvir ediyor. Bu tablo Gustave Klimt'in en önemli eseridir.


7-The Persistence Of Memory ( Belleğin Azmi), Salvador Dali

Sürrealizm akımının önemli temsilcilerinden Salvador Dali bu tabloyu 1931'de yaptı. Salvador Dali'nin en ünlü tablolarından olan bu eser "Eriyen Saatler" olarak da adlandırılıyor. New York'taki Museum of Moder Art'ta yer alan tabloyu Salvador Dali ilk kez sergilendiğinde 250 dolara satmıştır.