Tarihi Oyunevi "the Globe"un Hikayesi

Bu yazıda, büyük şair William Shakespeare’in anıtı olarak bilinen ‘’the Globe’’ tiyatrosunun hikayesinden bahsedeceğiz.

William Shakespeare; Elizabeth I döneminin en ünlü İngiliz şairi, oyun yazarı ve oyuncusudur. İngilizce dilinde verdiği eserlerle hem tiyatro hem şiir türünde büyük yenilikler yaratmıştır. William Shakespeare`in döneminin şairlerinden ve oyun yazarlarından farklı teknikler kullanarak hem kendi edebiyatını oluşturduğu hem de döneminin edebiyatına yeni bir soluk getirdiği söylenebilir. 


 Çeşitli oyunların sergilendiği,  mevcut olan bir oyuncu grubu için inşa edilen bir oyunevi olan the Globe, William Shakespeare ve oyuncu topluluğu tarafından kurulmuştur. Shakespeare'in kurulmasında öncülük ettiği bu yapıda, izleyici ilk defa Shakespeare´in oyunlarını canlı olarak izleme fırsatı yakalamıştır. 

Shakespeare´in de yöneticilerinden biri olduğu, ´´Lord Chamberlain´s Men´´ olarak adlandırılan  dönemin oyuncu topluluğu zaten var olan bir oyunevinde sahne alıyordu. Fakat oyunevinin bulunduğu bölgenin yöneticilerinin kraliçeyle sorun yaşaması ile birlikte tiyatronun ev sahibi bu oyunevini kapatmak istedi. Bu istenmeyen durumla karşılaşan oyuncular birlikte çalışarak yeni tiyatroyu yani the Globe´u inşa etmeye başladılar.

´Globe´´ ismi Herkül´ün ´´Atlas Heykeli´´nden gelir. Bu heykelde Herkül sırtında bir küre taşır durumdadır, ayni şekilde oyuncular tiyatronun inşası esnasında tiyatronun çerçevesini bu şekilde taşımışlardır. Bu yüzden tiyatroya Burbage tarafından ´´the Globe´´ ismi verilmiştir.

Hizmete sunulduktan birkaç yıl sonra the Globe´da istenmeyen bir felaket gerçekleşti. Henry VIII´in gösterimi sırasında, kralın beklenmedik gelişini duyuran top, çatıyı ateşe verdi ve bir saat içerisinde Globe yandı. Herkes sağ salim kurtulurken the Globe kullanılamaz hale geldi. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan bu yapı, yangınla birlikte adeta haritadan silindi.

Yangından sonra the Globe tekrar inşa edildi fakat bu sefer farklı bir sorun daha vardı. Meclis London´daki bütün tiyatroların kapatılması emrini verdi. 1644´te the Globe yıkıldı ve arazi başkasına satıldı.

The Globe gerek dünya tarihi açısından gerek milli kültür açısından değeri olan önemli bir yapıydı. Bu yüzden tarihçiler, bilim insanları ve mimarlar the Globe´un eski geleneğine, mimarisine ve ilk haline sadık kalarak the Globe´u birlikte inşa etmeye çalıştılar. Çalışmaların sonucunda 1997´de orijinalinin bulunduğu yerden bir sokak ötede yeni the Globe Theatre´ın açılışı gerçekleşti. The Globe bugün, en büyük İngiliz oyun yazarı Shakespeare´in canlı bir anıtı olarak onun oyun yapımlarına ve diğer yeni oyunlara ev sahipliği yapmaktadır.