Terörizm Nedir?

Terörizm, günümüzde her yerde kullanılan bir terimdir, ancak bu terim genellikle doğru kullanılmıyor. Nedir bu terörizm?


Terörizmin modern bir olgu olduğu düşünülse de, terörizm aslında modern bir olgu değildir. Yahudi Fanatikler'den ayrılan aşırı kanatlardan biri olarak görülen Sicariiler (hançer insanları) ilk örneklerden biriydi. Onlar, 1. yüzyılda Judea'daki Romalılar'a ve Romalılar'la işbirliği yapan Yahudilere karşı gerçekleştirdikleri mücadelede öldürme ve insan kaçırma eylemlerine başvurmuşlardı. Bunun yanında modern çağ dışında en bilinen terörist grubun 'Haşhaşiler' olduğunu söyleyebiliriz.


Terörizmin tanımını yapmak gerekirse, terörizmin temel özelliği, hedeflerine korku ve endişe iklimi yaratarak ulaşmayı amaçlayan siyasi bir şiddet şeklidir. Terörizm, temelde ölüm ve tahribata neden olmak için değil, gelecekte ortaya çıkabilecek ölüm ve tahribat olasılığı çerçevesinde huzursuzluk ve endişe yaratarak hedeflerine ulaşmak ister. Yani terörizmin temel mantığı, yapılan canlı bomba saldırıları sonrasında halk korkacak, akan kanın durmasını isteyecek, ve siyası erke baskı yaparak terörist gruba istediklerini verecektir.


Günümüzde terörizm pek çok yerde ve şekilde kullanılmaktadır. Terörizmin tanımını baz alırsak 'yemek terörü' gibi tanımların pek fazla bir mantığı olmadığını görürüz. Bunun yanında terör, en çok siyasi alanda kullanılmaktadır. Pek çok örgüt, organizasyon, halk tarafından, medya tarafından, devletler tarafından terörist olarak adlandırılmaktadır.



Örnek verecek olursak, günümüzde Taliban pek çok insan tarafından terörist bir grup olarak tanımlanmaktadır. Ancak Taliban'ın Afganistan'da yaptığı mücadeleyi inceleyecek olursak, Taliban Afganistan'da canlı bomba, masum sivillere saldırı gibi eylemlere girişmekten çok, alan hakimiyeti kurup ülkeyi ele geçirmeye çalışmıştır. Dolayısıyla terörizm tanımını baz alacak olursak Taliban, terör örgütü sayılmayacaktır.


Ancak, yapılan terör tanımı, genel olarak kabul gören bir terör tanımı değildir, ve uluslararası hukuka göre herkesin ortak kabul ettiği bir terör tanımı yoktur. Dolayısıyla, devletler teorik olarak istedikleri örgüt, organizasyonu terör örgütü kabul etmekte serbesttir. Örneğin İran, Amerikan ordusunun bazı elementlerini terörist olarak kabul eder, Amerika da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu terörist kabul eder. Bu sebeple 2020 yılında, Amerika bahsedilen ordunun generalini öldürdüğünde, İran da Amerikan üslerini bombaladığında savaşa sebep olabilecek devasa bir kriz çıkmamıştır, çünkü iki devlet de kendilerince terör ile mücadele etmiştir.


Terör kavramı, tanımı nedeniyle gerilla savaşı kavramından da farklıdır. Çünkü gerilla savaşında da amaç korku yaymak değildir, gerilla savaşı yapan grubun düşmanın ikmal hatlarını kesmek gibi amacı olur genellikle.


Kısaca terörü bu şekilde tanımlayabiliriz, terör özellikle son 20 yılda çok kullanılan bir terim olduğu için, anlamında da bir sapma yaşanmıştır.