Dilbilimine Yeni Bir Boyut Kazandıran Matematikçi ve Eylemci : Theodore Kaczynski (Unabomber)

Dilbilimine Yeni Bir Boyut Kazandıran Matematikçi ve Eylemci

1942 doğumlu ve akademik alanda başarılarıyla şaşırtan Theodore Kaczynski bir matematik dahisiydi. Ancak matematik dahisi olmasının yanı sıra, kendi yaptığı; açıldığında patlayan bir düzeneğe sahip kutuları, üniversitelere ve havaalanlarına göndererek dikkatleri üzerine çeken bir eylemciydi. Üniversitelere ve havaalanlarına yaptığı bombalamalar nedeniyle Unabomber lakabı takılmıştı.


Hakkında yapılan "Unabomber: In His Own Words" belgeseli ve "Manhunt:Unabomber" dizisiyle hikayesini tüm dünya duymuştu. Geçtiğimiz Haziran ayında hayatını kaybeden Theodore Kaczynski, suç tarihinin en ilgi çeken vakalarından biri olmuştu.


Kendi yaptığı kulübesinde, elektrik ve su tesisatı olmadan yaşayan Kaczynski, hazırladığı 16 bomba düzeneğiyle 3 kişinin hayatını aldı ve 23 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Tam 18 yıl boyunca yakalanmadan eylemlerini belirli aralıklarla sürdürmeyi başaran Kaczynski, "Sanayi Toplumu ve Geleceği" adlı manifestosunun yayınlanmasını istemişti. Başta kararsız kalınsa da, yayınlanmasının araştırmaya katkı sağlayacağı düşünülmüştü ve FBI tarafından manifestosu çözümlenerek incelenmişti.


3 Mayıs 1996 yılında tutuklanan Kaczynski, yazdığı manifestonun analiz edilmesi ve karakteristik özelliklerinin belirlenmesiyle, tarihin ilk Adli Dilbilim vakası olmuştu.

Günümüzde, ülkemiz de dahil olmak üzere, dünyanın bir çok yerinde adli bilimlerin içinde Adli Dilbilimi başlığını da görmekteyiz. Alanı suçun yazılı deliller üzerinden incelenmesi ve çözümlenmesi olan Adli Dilbilim, Unabomber dahil olmak üzere birçok davanın çözüme ulaşmasını sağlamıştır.

Unabomber hakkında daha fazla bilgi almak isteyenlerdenseniz, Netflix yapımı dizisi "Manhunt:Unabomber" ve belgeseli "Unabomber: In His Own Words" izlemenizi öneririm. Vakayı en ince detaylarıyla ele alan bu yapımlar, adli bilimlerde yeni bir kapı açmanın yanı sıra, zekanın vahşiliğini ve yalnızlığın olası sonuçlarını gözler önüne seriyor.