Tiyatro Hakkında Amatör Bir Yazı
Tiyatro muhtemelen insanlık tarihinin en başından beri varolan bir “gösteridir”.
Tiyatro, muhtemelen insanlık tarihinin en başından beri varolan bir “gösteridir”. İlk ortaya çıktığı andan itibaren evrimleşip bir sürü dallara ayrılmış olsa da ilk hali hala, günümüzde de pek çoğumuz tarafından sıkça kullanılıyor. Bir olayı beden hareketlerimizle gösterip belki de olaya kendi yorumumuzu katarak veya anlattığımız olaydaki kişiye bürünerek canlandırdığımız, hayatımızdan anlar.
İlk insanlar da bunu avlandıkları zaman belki de ailelerine o eti nasıl kendilerine getirdiklerini, o süreci anlatıp kendi gücünü onlara kanıtlamak için böyle canlandırmalı bir yola başvurmuş ve bu şekilde de, nesilden nesile aktarılarak, çoğu insanın hayatının bir parçası olmuştur. Tabii bunlar tahmin sadece ama şunu demek gerekir ki tiyatroya ilgi duysun veya duymasın, yaptığının farkında olsun ya da olmasın, bu oyunlar birçok bireyin hayatının merkez noktasında yerini sürdürüyor.
Tabii insanlar bunu sanat adı altında yapmıyor hatta çoğu fark etmiyor bile, öyle ki artık hayatlarının parçası olmuş bir halde… Gelgelelim, işin sanat kısmına geçtiğimizde dalın uzanıp çeşitlendiği yerin sayısı epey artıyor. Sayfanın ortalarından bir örnek verecek olursak Türk halk tiyatrosu olup başta bahsedilen canlandırmalara, metne bağlı olmayışından benzeyen orta oyunu mühim türlerin başında gelir bana göre. Bu oyun, toplumun sorunlarını yansıtarak komedi ve eleştiriyi bir arada tutup hem seyirciyi güldürüp hem de varolan sorunların farkına varmalarına sebep olurken birçoğunun da sesi olmuştur.
Aslında tiyatro, günümüzde de bundan binlerce yıl önce de hep gerçek yaşam deneyimleri ile insan karakterlerinin, roller ve tiplemeler gibi şeylerle bir şekilde topluma yansıtılıp farkındalık sağlamakta önemli ve ciddi bir role sahip. Kısaca türü fark etmeksizin tiyatro olmasa insanoğlu birçok şeyin farkına varamayıp yeniliklere sahip olamayabilirdi.
Bu yüzden unutmamak lazım ki bu kadar türün bir ortak noktası varsa o da anlaşılmayanı anlatmak, canlandırmaksa denilebilir ki; birçok kişi için tiyatrosuz yaşam da yaşamsız tiyatro da olmamalıdır.