Toplumdan Uzaklaşarak Yabancılaşan Zebercet'in Varoluş Sorgulamaları: Anayurt Oteli'nin Absürt ve Grotesk Kavramları Merkezinde Tahlili

Zebercet kendi yaşamına yabancılaşmış, mağlup bir galip; bir anti kahramandır.

Yusuf Atılgan modern Türk romanı ve öykücülüğünün en önemlilerindendir. Anayurt Oteli'nde öne çıkan modernist yazı stiliyle zihin ve psikoloji merkezli bir edebiyat inşa edildi. İç durak ve kalabalıklar içerisindeki yalnız bazıları Yusuf Atılgan'ın kalemini anlatmaktadır. Bu, yayıncının ortaklıklarında bulunan payların bir parçasıdır.

Modern insanlara göre pek çok toplulukla birlikte gelen topluluk da bir o kadar ilginçtir. Bu olumsuzluklar Anayurt Oteli'ndeki Zebercet karakterinde de görülmektedir. Yusuf Atılgan'ın eserlerinde zaman zaman ırkçılık ve ırkçılığa karşı mücadelede kalıcılığını sağlayan bizim, ruh hallerini ise harmanladıklarını belirttiler. Eserlerinde yer alan kahramanların ortak bir özelliği, yaşama yabancılaşmış yalnız bireyler olmalarıdır. Zebercet, içe dönük ruhsal çöküntüde olan yabancılaşmış bir karakterdedir. Hareketlilik ve toplumsal ilişkilerden kopuş karakterinin belirli kavramsal bunalılar yaşadığına işarettir. Aynı zamanda anti kahraman olması başarısızlıkların sebebi olarak yorumlanabilir. Bu kahramanlar metnini yazdıklarında kötüyü temsil ettiği gibi mutlak iyiyi de yansıtmaktadır. Zebercet'in kendi yaşamına yabancılaşması direnişin bir galip geldiğinin göstergesidir. Ruhsal sorunlardan kaçışının onu intihara sürüklemesi kaçınılmaz bir son olarak değerlendirilebilinir. Zebercet'in yabancılaşmasıyla birlikte, yaşam ile ölüm arasında çok yaşanacağı sürece geldiğinde, absürtlüğün tek gerçek olduğu bilincine varılmasına ulaşılmıştır. Absürdizm, insanların evrende aktardığı bir şeye yönelik çabalarının boşuna olduğunu fark etmesiyle oluşan düşüncenin varlığına denir. Bu özellikler absürtlük, yaratıcılık soruları ile birlikte düşünülebilir. Zebercet'in İntiharından önce vurgulanan özgürlüğün dayanılacak gibi olmadığının söylendiği varoluşsal sorulara ve yaşananlara örneklerdir. Özgürlüğün de liberal kavramıyla karşılaştırılan bir haber gibi görünen yaşam ve ölümlerini bir yazım sonrası bu sözler grotesk kavram ile şekillenmiş analiz.

Eserlerinde topluma yabancılaşmış, yalnız bireylere yer veren Yusuf Atılgan, Anayurt Oteli'nde Zebercet karakteri üzerinden kişilere temel varoluşsal sorularını aktarmaktadır. Bu eserin absürt ve grotesk tasarımları ile makale merkezinde de değerlendirme yapılabilir.