Anayurt Oteli Kitap-Film Üzerine Bir Tahlil

Yusuf Atılgan'ın yazmış olduğu Anayurt Oteli kitap-film üzerine bir tahlil.

Anayurt Oteli, Yusuf ATILGAN tarafından 1973 yılında yazılmıştır ve yine aynı isimle uyarlama şeklinde beyaz perdeye yansıtılmıştır.

Anayurt Otelinde ana kahramanımız Zebercet’tir. Zebercet otelin idareciliğini yapmaktadır. Ona bu meslek babasından geçmiştir. Kitap ve film boyunca Zebercet'in hayatından kesitler görmekteyiz. Zebercet'in küçük yaşta annesini kaybetmesi onda bir sevgi eksikliği yaratmıştır. Babası tarafından büyütülen Zebercet, bir kadın tarafından sevilmek nedir bilmemektedir.

Yaşamış olduğu anne eksikliği onun içinde derin yaralar açmıştır. Bu yaraların en belirgin dışa vurumu ise otelde 1 numaralı odada kalmış olan ve hayatında bir defa gördüğü kadına aşık olması sonucu kadının gidişi ile ortaya çıkan buhrandır. Bu buhran Zebercet’in sevilmeye ve sevmeye ihtiyaç duyması ile oluşur. Bir kadını sevmek, bir kadın tarafından koşulsuzca sevilmenin ne demek olduğunu bilmemesinden ve buna derinden ihtiyaç duymasından kaynaklanmıştır. Zebercet'in bu eksikliğine kitap ve filmden örnek gösterilebilir. “kapıyı dinlemeye başladı ve öğretmen kadının eşine nasılda seninim dediğini duydu. Bunu kendi içinde tekrarladı nasıl da senininim“ işte her şey burada bu cümleyi kendi içinde tekrar edişi ile başlar birine bağlanmak birisine ait olmak nedir? Zebercet bu duygulardan eksiktir ve eksikliği sebebi ile cinsiyet fark etmeksizin yaşadığı en ufak temasta dahi cinsel dürtüleri açığa çıkmaktadır. Zebercet, yaşadığı bu buhrana anlam veremez ve kendisinde de bir yaşama amacı göremediği için hayatına son verir.

Yusuf Atılgan bizlere bu kitabı üzerinden aslında bireyler olarak sevgiye ne kadar derinden ihtiyaç duyduğumuzu anlatmak istemiş. Sevgi henüz anne karnında bir fetüsün ihtiyaç duymaya başlaması ile bu dünyadan göçene kadar ihtiyaç duyduğu bir duygudur.İnsan dünyevi zevklerin dışında , eve geldiğinde sıcak bir yemek , sıcak bir gülümseme , bazen de bir nasılsın sorusunu duymak istiyor bu sebeple Zebercetin yaşadığı yalnızlık onun sonunu getiren bir yalnızlıktır.

KAYNAKÇA:

Fotoğrafları Piterestten aldım.