Trikotillomani: Kıl Koparma Hastalığı
Karşı konulması zor bir saç veya kıl koparma isteğiyle karşımıza çıkan psikolojik bir rahatsızlık. Trikotillomani!
Yaşamayanın anlam veremediği, yaşayanın ise nasıl kurtulabilirim diye düşünüp bir çıkış yolu aradığı o hastalık!
Trikotillomani, Yunanca ‘’trich’’ saç, ‘’tillo’’ koparmak ve ‘’mani’’ karşı konulamayan dürtü kelimelerinin birleşiminden oluşan bir psikolojik rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik döneminde kendisini gösteren bu hastalık kişide daha çok stres ve baskı altındayken karşı konulamayacak şekilde oluşan kıl koparma isteği, bu isteğe karşı koymaya çalıştıkça daha fazla stres altında kalmak ve koparmanın ardından kişinin yaşadığı rahatlama ve zevk duygusu. Sürekli yinelenen bu davranış zamanla kişide saç yitimi, deri bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açıyor.
Daha çok saç koparma olarak bilinse de Trikotillomani hastalığı vücudun herhangi bir bölgesindeki kılları koparmak olarak da kendini gösterebilir.
Trikotillomani Hastalığının Nedenleri?
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) kategorisine giren bir hastalıktır. Genellikle ergenlik dönemlerinde kişinin saçlarını veya kıllarını koparması ile kendini gösterir. Trikotillomani hastalığının nedenleri arasında genetik ve çevresel faktörler, ergenlik, stres, anksiyete ve depresyon gibi çeşitli faktörler bulunur ayrıca kişinin yaşadığı bir travmaya bağlı olarak da ortaya çıktığı görülür.
Trikotillomani Hastalığının Belirtileri
Bu hastalığa sahip insanlar saçlarında ya da vücutlarının diğer bölgelerindeki her kılı değil, kendilerinde koparma isteği uyandıran kılları koparırlar. Bir nevi koparmak istedikleri kılı ararlar, bulurlar ve koparırlar.
· Sürekli olarak saçlarla oynama
· Kıl koparma (saç, kaş, sakal vs.)
· Kıl koparma esnasında yaşanan gerginlik
· Kılı kopardıktan sonra kişinin yaşadığı rahatlama duygusu
· Kılı koparmayı durdurmak adına başarısız girişimler
· Deride oluşabilecek rahatsızlıklar veya deride hassasiyet
· Saç yitimi
· Kaş ve kirpiklerde oluşan seyrelme
· Kellik ya da bölgesel saç kaybı
Trikotillomani Hastalığı Vücudun En Çok Hangi Bölümlerinde Kendisini Gösteriyor?
· Saçlar
· Kaşlar
· Kirpikler
· Sakal ve bıyık
· Genital bölge
Sırasıyla en çok bu bölgelerde görünen kıl koparma hastalığı bazen kişide kılı koparmanın ardından yeme olarak da kendini gösterebilir. Bu davranışın karşılığı ise Trikofaji olarak bilinir. Kişinin yediği kıllar mide ve sindirim sorunlara yol açar ve sık tekrarlanması sonucunda müdahale gerektirebilir.
Trikotillomani Hastalığının Sebep Olduğu Bazı Sorunlar?
Kıl koparmanın etkisiyle yaşayabilecek sağlık sorunlarının yanı sıra, saç yitimi ve oluşan kellik nedeniyle:
· Özgüven kaybı
· Sosyal hayatta yaşanan sıkıntılar
· Duygusal rahatsızlıklar
· Depresyon
· Dış görünüş sorunları
· Yaşam kalitesinde düşüş
Trikotillomani Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi?
Hayır, kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Zaman zaman hastalığa sahip kişinin stres duruma bağlı kıl koparmalarında azalmalar ya da artmalar görülebilir.
Uzmanlardan destek almak ve hastalık sürecini bu şekilde atlatmaya çalışmak önem taşımaktadır.
Trikotillomani Hastalığı İçin Uygulanan Bazı Tedaviler
Bu hastalığı yaşayan kişiler için net ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığa sahip kişiye göre alanında uzman psikolog ve psikiyatrlar tarafınan tedavi süreci belirlenir. Uygulanan tedavilerden bazıları şunlardır:
· Bilişsel Davranışçı Terapi
· Uyaranı Kontrol Altına Almak
· Alışkanlığı Tersine Çevirme
· İlaç Tedavisi
Sonuç olarak; trikotillomani hastalığı kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen, hastalığa sahip kişilerce karşı konulması çok güç ve genellikle strese bağlı bir bozukluk olan kıl koparma hastalığı, saç yolma hastalığı olarak tanımlanabilir. Bu hastalığa sahip kişilerin bazıları farkında olmadan bazıları ise farkında olarak saçlarını ya da kıllarını kopartırlar. Kıl koparmanın etkisiyle oluşan ciddi deri rahatsızlıkları, saç yitimi ve özgüven kaybı gibi sorunların önüne geçmek için yardım almaları gereklidir.