Üniversite Deneyimi

Üniversite hakkında bazı gerçekleri ve önerileri birlikte inceleyelim!


İnsanın akıl sağlığını korumaya çalıştığı uzun yılların ve yıldırıcı bir eğitim sisteminin ardından kendini bulduğu yere üniversite denilmektedir. Buraya gelmenin çeşitli zorlukları ve üniversite hakkında söylenen binlerce yalan vardır. Her öğrenci, çevresinden duyduğu "Üniversiteye kapağı at gerisi kolay!" yalanıyla geleceğini şekillendirmeye başlamış, başlayamasa da uğraşmıştır. Peki üniversite hayatının gerçekleri nedir, nelerdir?

1) Özgürlük

Lisedeki baskıcı sistemden uzaklaşan bireyler için bulunmaz bir ortamdır üniversite. Hele ki aile evinden ayrılarak eğitim görmeye gittiysen bu özgürlüğün ucu bucağı olmaz. Artık eve giriş saati yoktur. (Yurtta kalmıyorsan!) İzin alman gereken bir ailen yoktur. Böyle ballandıra ballandıra anlattığımız özgürlüğü yaşaması kolay değildir yine de. Aile evinden ayrılmak demek; kendi ayakların üzerinde durmak, kendi kararlarını vermek, her kararın sorumluluğunu alarak sonuçlarına katlanmak demektir. Bir elinin yağda bir elinin balda olduğu aile evinden çıkmak, odada biten tuvalet kağıdından bile haberdâr olmanın gerekmesi demektir. Yurtta kalıyorsan normalde asla anlaşamayacağın insanlara sabretmen, sen uyumak isterken odada konuşan, müzik dinleyen ve ışığı kapatmayan insanlara katlanman demektir. Yetişkinliğe ve bir birey olmaya adım atmak kolay değildir.

2)Parasızlık

Öğrencilik ve para kelimelerinin aynı cümlede geçmesi bile zordur. Kişi bir anda kendini yurt harcı, yemek, yol ve kitap ücretleri arasında savrulurken bulur. Eline geçen bir aylık parayla nasıl idare etmen gerektiğini öğrenmek zorunda kaldığın yer üniversitedir. O para genellikle bir hafta içinde biter ve kalan üç hafta sefalet içinde geçer. Bir not olarak da eklenmeli ki üniversitenin ilk bir ayında hocalar bin bir çeşit kitap almanızı ister ve bu kitaplar hiç de ucuz değildir.

3)Çalışma Temposu

"Üniversiteye kapağı at sonrası rahat." diyenleri bir kenara alalım lütfen çünkü üniversite rahat edilecek bir yer değildir. Burada akademik bir eğitim verildiğinden, çok daha fazla çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Elbette bu okuduğunuz bölüme göre değişecektir fakat genel konuşmak gerekirse vize ve final haftaları kanınızı emecektir. Sizlere tavsiyem, sevmediğiniz bir bölümü tercih etmemeniz olacaktır. Sevilen bir bölüm ne kadar ağır olursa olun okunmakta, çok da keyif vermektedir ancak bunu istemediğiniz ve sevmediğiniz bölümler için söylemem mümkün olamaz. Gözünüzü korkutmak gibi olmasın ama bir örnek vermem gerekirse Türk Dili ve Edebiyatı okuyan bir öğrencinin haftada üç romana ek olarak on beş makale okuması beklenebilmektedir.

4)Kültürel Aktiviteler ve Sosyal Hayat

Üniversitenin en güzel yanı sosyal hayatı ve kültürel aktiviteleridir. Lisedeki zorunlu arkadaşlıklar yerini seçime dayalı arkadaşlıklara bırakır. Burada kendi seçiminizle, kafanızın gerçekten uyuştuğu ve vakit geçirirken keyif aldığınız insanlarla arkadaşlık edersiniz. Her şehirden, her kültürden insanla tanışacağınız için daha önce görmediğiniz ortamlar görür, tatmadığınız deneyimler edinirsiniz. Burada herkes kendine göre bir aktivite bulabilir. Gittiğiniz üniversitenin kalitesiyle ve imkânkarıyla doğru orantılı olmakla birlikte danstan dağ yürüyüşüne kadar birçok aktiveye katılabilirsiniz. Gece hayatını deneyimleyebilir ya da kütüphanede sabahlayabilirsiniz. Giyim tarzınızı baştan yaratabilir, bohem ya da hippi bir görünüme sahip olabilirsiniz. Unutmayın ki üniversite her türden insanın olduğu bir yerdir ve yargılama minimum seviyededir. Okurken aynı zamanda çalışarak birikim ve tecrübe elde edebilirsiniz. Otostop ile şehirleri hatta ülkeleri gezmek bile mümkün olabilir. Büyük şehirlerden birindeyseniz sinema, tiyatro, konser gibi aktivitelere mümkün olduğunca sık katılmanız kişisel tavsiyemdir. Böylece çarpıcı tecrübeler edinir, ilerde sahip olamayacağnız olanakları değerlendirebilirsiniz. Kültür seviyenizin artması da cabası olacaktır.

Üniversiteye yalnızca eğlence odaklı yaklaşılmamalıdır. Kişinin kendini birçok yönden geliştirebileceği bu ortam hem eğlenmeye hem de öğrenmeye olanak sağlamaktadır. Üniversitedeyken iletişim ağının geniş tutulması, iş hayatında kolaylıklar elde etmenize de yardımcı olacaktır. Hayatta en çok tecrübenin üniversite hayatında kazanıldığı ve bir birey olma adımlarının burada atıldığı unutulmamalıdır.

Herkesin unutulmaz bir üniversite hayatı geçirmesi dileği ile.