Uzmanlar, Tedbirlerinin Gevşetilmesini Değerlendirdi: Karar Bilimsel Değil, Siyasi

Fahrettin Koca’nın açıkladığı pandemi önlemlerindeki gevşeme tepkiyle karşılandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı pandemi önlemlerindeki gevşeme uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Bilim kurulu daha toplanmadan alınan kararların 'siyasi' olduğunu belirten uzmanlar, güncel aşılanma oranları, vaka ve vefat sayılarıyla önlemleri gevşetmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Levent Akyıldız, "Karara göre, 'Pandemiye paydos' dedik" diye konuştu.

Kararların bilim kurulu toplantısıyla değil, daha önceden alındığını vurgulayan Akyıldız açıklamasına şöyle devam etti: "Kararın içeriği de sorunlu sunumu da. Ayrıntıların önemsizliğini düşündüren, 'Kısıtlamalar kalktı' vurgusunun ardında herhangi bir istisnai durumun olabilirliğini sorgulatmayan siyasi bir tercih. Bilim kurulu üyelerinin bu kararın ardında politik tercih olduğunu beyan etmesini değil, bilimsel rasyoneli olmayan sürece nasıl kayıtsız kalabildiklerini açıklayabilmelerini beklerim."

Pandeminin kontrol altında olmadığını söyleyen doktor, şunları da ekledi: "Kararla, 'Herkes başının çaresine baksın' deniyor. Dün 29 bin kişi aşılanmıştı. En düşük günlük aşılanma oranlarından biriydi. Günlük 200 dolayındaki ölüm sayılarına da bakınca bu kararlar hiç rasyonel değil. Bize özgü koşullar hiç hesaba katmayan bu yaklaşımı pandemi yönetimi açısından haklı bulabilecek bir zeminimiz yok."

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, hala hasta yükünün çok olduğunu vurgulayarak, "Yoğun bakım yataklarının doluluk oranı yüzde 60. Bu az bir sayı değil. Aşılılar, gençler, sağlıklılar hastalığı daha az sorunla geçirse de ek sağlık sorunları bulunanlar, aşılarını tamamlamayanlar, yaşlılar hala risk altında. Hastaların yüzde 90’ı yoğun bakımlarda ölüyor." dedi.

Hiç olmazsa mart ve nisanı geçirdikten sonra mayısta önlemlerin kaldırılmasının gündeme gelmesinin daha doğru olabileceğini vurgulayan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Önlemlerin kaldırılması için erken olduğunu düşünüyorum. Mart soğuk bir ay, insanlar kapalı alanlarda kalmayı tercih ediyor. Açık alanlarda maske kaldırıldı da İstanbul'daki İstiklal Caddesi'nin kalabalığıyla başka bir şehirdeki, cadde kalabalığı aynı mı? Kapalı alanlardaki havayla ilgili kararı kim verecek. Denetçi mi koyacaklar? Ancak bir başkasının soluduğu havayı solumadığınızı düşündüğünüz ortamlarda maske takmayabilirsiniz. HES kodunun kaldırılmasıyla kapalı alanlardaki insanlar risk altına sokuluyor. İyi kötü insanlar alışmıştı oysa ki ve uygulanıyordu. Sınıflarda artık pozitifler eve gönderilecek, eğitim devam edecek. Ya evdekiler, riskli yakınları varsa bulaşmadan nasıl korunabilecek?"

Kaynak: Gazete Diken