Web Tasarım Nedir ? Nasıl Yapılmalı?

Web tasarımına merakınız varsa bu yazı sizin için az da olsa fikir verecektir.

Teknolojinin sağladığı kolaylıklar çağımıza hız katmaktan, erişilebilirliğin artmasına, maliyetlerden tasarruf ettirmeyi sağlamaya kadar birçok olumlu durumu yaşantımıza kazandırdı. Bu gelişmeler online platformalarda da var olmayı gerektirdi. Gelişmelerin gereği olarak işletmeler, online platformalarda var olmak için en efektif ve profesyonel çözümü web sitesi kurmakta buluyorlar. Peki web sitesi için web tasarım nedir? Web tasarım nasıl yapılmalıdır?

Web tasarımı nedir?

Web tasarım; yazılım ve görsel tasarımın bütünleştirilmesi sonucu internet aracılığı ile erişilebilen web sayfalarıdır.

Web siteleri tasarlanırken kodlama yapılsada en önemli olanı "tasarım" yapabilmektir. Web tasarımcıların temel görevi, kullanıcılar ve içerikler arasında iletişim sağlanmasıdır. Web tasarımı yapılırken; SEO'ya uyumluluk, responsive tasarım, kullanıcı deneyimi gibi unsurlara önem verilmelidir. Ancak temelde; HTML, CSS, Javascript, back-end dilleri gibi konular tasarımın mimarisini oluşturmaktadır.

HTML

Tüm web sitelerinin temelini oluşturur. Açılımı; Hyper Text Markup Language'dir. Köprü metni biçimlendirme dili anlamındadır. Web sitesinin iskelet sistemini oluşturur. Web sitesini oluşturan etiketlerin web sayfasına yerleştirilmesi için kullanılır.

CSS

Açılımı; Basamaklı Stil Sayfaları'dır. HTML etiketlerinin stilini oluşturan, nasıl gözükecekleerini belirleyen kod bütünleridir. Yazı tipi, renkler, şekillerin boyutu gibi birçok fiziksel görünümün kodlar ile oluşturulmasını sağlar.

JAVASCRİPT

HTML ve CSS ile tasarımlar yapabilirsiniz ancak statik haldeki öğeleri etkin hale dönüştürmek kullanıcılar için ilgi çekici olabilir. Bu sebeple javascript görsellik için ön plana çıkabileceği gibi tarayıcıda çalışma özeeliği sayesinde SEO takibi yapmak açısından da önem taşımaktadır.

BACK-END DİLLERİ

Sadece web geliştiriciler tarafından görüntülenebilen, web sitesi ziyertçileri tarafından gözle görülemeyen, web tasarımcının işlemleri gerçekleştirdiği kısımdır. Web sitesinin; sunucu, veri tabanı, tarayıcı ile iletişimini sağlayan yazılımlar bütünüdür.