Yaratıcılık

Yaratma cesaretimizin önündeki engeller ve çözümleri.

Bir tasarım öğrencisi olarak, yaratıcılık konusunda zorlandığım birkaç gün geçiriyorum. Bir proje hazırlığı sürecindeyim ve hikayem içime sinse de, sonuçtan asla memnun kalmıyorum. 2 gündür evin içerisinde dört dönüp duruyordum ki aslında problemimin araştırmalarımda olduğunu fark ettim. O kadar fazla şeye odaklanmıştım ki, yaratıcılığa yer bırakmamıştım. Bu yazımı da, kendime bir çıkar yol ararken bulduğum eski notlarımdan hazırladım. Hepimiz faydalanalım ve yeni ilhamlar bulmak için engelimiz kalmasın; iyi okumalar dilerim.

Beceri, uzmanlık ve motivasyon yaratıcı olmamızı sağlamak için gereken 3 kuraldır. Belki konumuz tamamen sapmıştır, belki de yeni bir konu arayışındayızdır... İlk sorumuz 'Benim becerim ne?' olmalıdır. Yeteneklerinizi düşünün. İkinci soru ise, 'Benim uzmanlığım ne?' eğitimlerinizi sıralayabilirsiniz. Üçüncü soru ise 'Motivasyon kaynağım ne?' Ne için bu konuda düşünüyorsunuz? Sonucu ne olacak?

Yaratıcılık, genellikle hata yapma cesaretiyle ilişkilendirilir. Fakat yaratıcılığın temeli yalnızca bu değildir. Bu hatayı yapma nedenimiz bile önemlidir. Düşünmeden başlamamalıyız. Fakat anlık fikirlerimizi de hemen değerlendirmeliyiz. Not almalıyız. Ana konumuz olmasa bile bağlantılı konularımızdan olabilir.

Yaratıcı olmak için en iyi zaman, yalnız zamanlarımızdır. Bu yüzden evde kaldığınız her anı değerlendirmeye bakın. Bu evde kalma olayı kiminize oldukça bunaltıcı gelebilir ama, kendinizi ancak bu şekilde duyabilirsiniz. Tabii bu her zaman ilham evde gelir demek değildir. Her zaman evde de kalmamamız gerekir.

Evdeyken bir diğer sorun da, konfor alanımızda oluşumuzun bize tembellik yaratmasıdır. Kendimizi tekrardan motive etmeli ve bu tuzaktan da çıkmamız gerekir. Molalarımızı da uzatmayarak odaklanıp çalışmalıyız.

Kendimizi sürekli eğitimle doyurmalıyız. Her zaman yeni bilgilere açık olmalı ve bilgi toplamak için gayret göstermeliyiz. Hem yaratıcılığımızı hem beynimizi bu şekilde diri tutabiliriz. Eğitimle ilham bulabildiğimiz gibi, sonucu da eğitmimiz belirler. iyi bir eğitimle çok daha iyi sonuçlar alırız. Eğitim için de kaynaklar gereklidir. Kaynak arayışımız hep devam etmeli ve arşivimiz genişlemelidir. Bu, bir kitap ya da Youtube kanalı ya da bir insan olabilir. Yenilik arayışımız durmamalıdır.

Eğitimlerinizi tamamladıysanız ve bu konuda eksiksiz hissediyorsanız da bilin ki yaratamamanızın nedeni budur. Kibir yaratıcılık üzerine ördüğünüz bir duvar olur. Tam tersi kendinizi yeterli görmemeniz ve her şeyi zaten yapılmış görmeniz de karşı duvar olacaktır.

Bunun sonucunda dinlenmeyi de unutmamalıyız, dinlenmek bilinçaltımızı devreye sokacaktır. Aklınıza fikir gelmiyorsa ara verin ve kendinizi zorlamayın. kendi yaratıcılığınızı sorgulamaya da kalkmayın. Bu yalnızca kendinize yapacağınız kötülük olur.

Kişisel ve toplumsal beklentiler bizi zorluyor ya da motive ediyor olabilir, takdir toplamıyor da olabilirsiniz fakat dış faktörler sizi engellememelidir. Umudunuzu ve motiasyonunuzu asla kaybetmemelisiniz. Fırsatlara her zaman açık olmanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde, ödüle ulaşabilirsiniz.