Yasaklanan Müzik Aleti

18.yüzyılın popüler müzik aleti neden yasaklandı?

Glass armonika ya da Glassharmonika, ilk kez 1740 yılında İrlandalı müzisyen Richard Puckeridge tarafından ilk kez, içi farklı oranlarda doldurulmuş su kadehleri ile bir gösteride kullanıldı.

Daha sonraki yıllarda ABD’nin kurucu isimlerinden Benjamin Franklin tarafından 18. yüzyılda mekaniksel versiyonu yapıldı.

Benjamin Franklin, enstrümana İtalyancada “armonica” yani harmoni anlamına gelen ismi koymuştur.

Franklin’in mekaniksel versiyonunu yaptığı ayak pedalı ile döndürülen cam armonika, parmaklar ıslatıldıktan sonra dönen düzenek üstündeki kaselere sürterek ses çıkartır.

Cam armonika, yapıldığı yıldan itibaren popülaritesi gitgide artan bununla birlikte Mozart, Beethoven, Donizetti, Strauss ve Bach gibi başarılı müzisyenlerin de eserler bestelediği bir enstrümandır.

İnsan kulağının 20-20.000 Hertz arasındaki sesleri duyabildiği biliniyor. Cam armonika ise 1000 ile 4000 hertz arasındakii sesleri çıkartıyor ancak insan beyni 4000 Hertz altındaki sesleri duymasına rağmen algılayamıyor.

İnsanların daha önceden alışkın olmadıkları bir tınıya sahip olan bu ensrüman yarattığı gizemli melodisiyle maruz kalanlarda farklı olumsuz hisler uyandırdığı rivayet ediliyor.

Armonikayı canlı bir şekilde dinlerken enstrümanı görseniz bile tam olarak tanımlamakta zorlanabileceğimiz, dinlerken boşluk hissine kapılmamızı sağlayan bir ses çıkarttığı söyleniyor.

Bundan dolayı ilerleyen yıllarda cam armonika, dinleyen kişilerde ruhsal bozukluklara yol açtığı düşüncesiyle yasaklanmıştır.

Günümüzde pek popüler olmamasının sebebi ise yasaklanmış olmasından ziyade konser salonları için yeterli sesi çıkartamamasıdır.

Tüm bu bahsedilen bilgiler doğrultusunda eğer sizler de aşağıdaki link üzerinden bu gizemli müzik aletinin çıkardığı sesi dinlerseniz rivayet edilen algı problemlerini yaşamayı beklemeyin çünkü elektronik cihazların mikrofonlarıyla canlı bir şekilde enstrümanı dinleme arasındaki frekans aralığı aynı değildir.