Yaşlanma Karşıtı Ürünlerin Devralışı

Yaşlanma karşıtı ürünler her geçen gün daha da genç kadınlara pazarlanıyor, ancak nasıl bu noktaya gelindi?

Günümüzde cilt bakım ürünlerinin ve reklamlarının neredeyse hepsi yaşlanma karşıtı olmaları üzerinden pazarlama yapmaya çalışıyor. Bu durum hem şirketlerin bizlere kapitalizm adına daha fazla ürün satmaya çalışması hem de güzellik standartlarının gün geçtikçe kadınlardan daha genç görünmelerini beklemesi ile açıklanabilir. Ancak sebebi ne olursa olsun değişmeyen faktör, genç kuşaklarda oluşan yaşlanma korkusu.

Kozmetik sektörü günden güne kadınların yaş standardını daha da gence çekmekte. Özellikle ünlü kadınlar hakkında pozitif bir özellik olarak söylenen ''Ne kadar da genç görünüyor!'' iltifatını düşünelim. Sonrasında öğreniriz ki bahsedilen kişi henüz 35 yaşındadır, yani zaten gençtir. Ancak ''bir kadın için yaşlı'' bağlamı vardır orada, 30'a girdikten sonra kadınlar orta yaşlı sayılırlar. Olunması gereken yaş gençleştikçe bu amaca ulaşmak için gerekli olan kozmetik ürünlerine de yönelim artıyor tabii ki. Henüz yirmi yaşına gelmemiş kadınlara yaşlanma karşıtı ürünlere şimdiden başlamaları gerektiği empoze ediliyor, yaşlanma korkusunu yeterince aşıladıklarında da hayat boyu bir müşteri kazanmış oluyor kozmetik endüstrisi.

Bu yeni bir görüngü değil tabii ki, hem yaşlanma karşıtlığının çok uzun süredir var olması açısından hem de endüstrilerin kadınlarda istenmeyen bir özellik seçip bir süre özellikle onun üstüne oynamaları açısından. Hatırlarsınız özellikle 90'ların ortalarından 2000'lerin sonlarına kadar istismar edilen korku şişmanlıktı. O yıllarda bir kadın olarak olabileceğiniz en kötü şey şişman olmak olarak gösterilirdi. Her tür medyada, şişman kadınlar pek çok şakanın alay konusuydu. Sonuç olarak özellikle genç kadınlarda sağlıksız derecede zayıflama takıntısı gelişti ve yeme bozukluğu çok sık görülen bir hastalığa dönüştü. Beden olumlama hareketi de bu sağlıksız takıntıya cevap olarak oluştu. Yani esasen yaşlanma karşıtlığı yeni ve daha moda olan şişmanlık fobisi diyebiliriz. Şüphesiz ki eninde sonunda çıkacak olan yaşlanma fobisine tepki sonrasında kadınların özgüvensizlikleri üzerinden para kazanan endüstriler istismar edebilecekleri başka bir özellik bulacaklardır. Belki de bu sefer boy ile ilgili olur, ya da belki de tekrar kiloya geri döneriz.