Yeni medyanın habere etkileri

Manovich'in yeni medya kuramı.

Yeni medya kavramı hayatımıza teknolojik cihazların gelişimi ile girdi. Yeni medya olarak adlandırılan kavram eskide var olan gazete ve dergilerin barındırdığı haberleri günümüzde parçalar halinde daha hızlı şekilde internet veya televizyonda iletilmesidir. Hız isteyen yeni nesil için tercih edilen medya kanalları, yeni medya kanallarıdır. Yeni medya küçük medya platformlarının büyük şirketlerin tekeline girmesine yol açtı. Reklam gelirini sağlayacak olan marka değeri, küçük medya kuruluşları tarafından sağlanmadığı için medya kanalları ya kapatıldı ya da sermaye sahiplerine devredildi.

Diğer bir bakışla teknolojik cihazı olan herkesin medyanın içine dahil olmasını sağladı. Gelir elde etme amacı olmayan kişiler için yeni medya , kolay ve özgürce okura ulaşma imkanı sağladı. Wordpress, Wix, Twitter benzeri yeni medya platformları ile internet haberciliği yapılabilir. Zamanla geliştirilen internet haberi platformu , büyük medya kanallarının bünyesine satılarak maddi kazanç elde edilebilir. Yeni medyanın tekelleşmeye desteği büyük şirketlerin sosyal medya platformlarını satın almasıyla başladı. Onedio adlı yeni medya türünde içerik üreten platform YouTube , Twitter gibi sosyal medya platformlarında küçümsenmeyecek sayıda kitleye ulaşan kanalları bünyesine katarak gelişim gösterdi. Onedio örneği yeni medyanın gözle görülmeden hızlı şekilde büyüdüğünün kanıtıdır.

Manovich’e göre yeni medyanın beş niteliği vardır. İlki sayısal bir temsili olması. Sayısal temsil yeni medyanın tüm verilerinin depoda olması ve istatistik olarak çok daha hızlı bilgi verebiliyor olmasını gösterir. İkinci niteliği modülerliğidir. İnternet haberciliği ele alındığında bir haber hem görsel hem ses hem yazı ile aktarılır. Tüm bu parçalar tek tek değiştirilebilir özelliğe sahiptir. Değiştirilebilmesi modülerliğinin kanıtıdır. Üçüncü özelliği otomasyondur. Otomasyon özelliği ile kayıtlı verilen algoritmanın değiştirmesiyle özgünlük kazanır. Fotoğraf efektleri medya çalışanına zahmet çektirmeden eklenebilir. Dördüncü özellik değişkenliğidir. Değişkenlik özelliği teknolojik cihazların üç boyutlu olmasıyla ilgilidir. Bir nesne üç boyutlu ortamda farklı açılardan gözlemlenebilir. Son özellik kod çevrimidir. Kod çevrimine göre yeni medyanın iki bölümü vardır. Sosyal bölüm ve bilgisayar bölümünden oluşur. Bilgisayar bölümünde kolayca hazırlanan görseller sosyal katmana iletilir. Sosyal bölümde paylaşım alanıdır. Örnek olarak .png formatında görsel .pdf formatında metne aktarılıp paylaşıma sunulabilir buna kod çevrimi adı verilir. Bu nitelikleri dışında yeni medya farklı ortamları bir araya getirir. Multimedya veya çoklu ortam adı verilir. Bu ortamda veri kaybı engellenir sınırsız depolama alanı oluşturulabilir.