Yeniden Doğuş: Kiraz Çiçeği Sakura
Japonların yeniden doğuş çiçeği Sakura
Japon kültürünün önemli simgelerinden biri olan "sakura", ülke genelinde birçok şehirde renkli görüntüler oluşturuyor.
Mart ayının ortalarında çiçek açmaya başlayan ve yılda sadece bir kez çiçek açan Sakura, Japonlar tarafından kutsal bir çiçek olarak kabul ediliyor. 134 farklı türden 338 kiraz ağacı bulunuyor.
Kiraz çiçeği ağacı, Japon kültüründe mükemmel güzelliğin yanı sıra hızlı ve acısız bir ölümü sembolize eder. Bir nevi yeniden doğuş demektir. Kiraz çiçeklerinin yaşam döngüsünü gözlemleyen Japonlar, insan yaşamının genel olarak Sakura ile benzerliğini fark etmişler. Genel olarak mecazi bir yaşam sembolü olmasına rağmen, kiraz çiçeği ağacının Budizm ile derin bağları olduğu söylenir.
Sakuraya olan ilgi yüzyıllardır devam ederken, ekonomiden eğitime, evlilikten işe kadar her konuda karar vermek söz konusu olduğunda Japonlar için merkez olarak kabul ediliyor. Okul yılı da kiraz çiçeği mevsiminde başlıyor. İnsanlar yeni planlar ve yeni kararlar alırken, bahar kadar güzel geleceğine inanarak kiraz mevsimini uğurlamak için harekete geçerler. Bu nedenle, Japonya'daki meteorolojinin hava tahminine ek olarak başka bir görevi daha vardır: kiraz çiçeklerinin tam olarak açtığı zamanı tahmin etmek. Meteorolojide işler ters gider ve kiraz çiçeği zamanı doğru tahmin edilmezse, ülke için hemen kötü düşünceler akla gelir ve Japonlar olmsuz düşünmeye başlarlar.
Japonya'da yılda iki kez birçok park, bahçe ve tapınaktaki ağaçların kartpostal gibi çiçekler ve yapraklarla süslendiği özel günlere tanık olabilirsiniz.
Sakura, ilkbaharda Mart sonu ve Nisan başında kiraz çiçeklerinin 2-3 hafta çiçek açtığı, Koyo ise sonbaharda akçaağaç yapraklarının kırmızıya dönüp farklı bir renk aldığı Kasım ile Aralık başı arasıdır. Mart sonundan Nisan ortasına kadar Tokyo beyaz, uçuk pembe ve fuşyaya bürünmüş kiraz ağaçlarıyla dantel gibi bir güzellik sunuyor. Tokyolular, kiraz çiçeklerinin altında Hanami etkinliği yaparlar ve bunun için bahçelere ve parklara akın ederler.