Japonya'nın Narin Çiçeği: Sakura

Pembe, narin görünüşüyle her bahar Japonya’yı baştan aşağı süsleyen kiraz çiçekleri hakkında neler biliyoruz?

Japonya’nın önemli simgelerinden biri: Sakura. Meyve vermeyen bir kiraz ağacı türünün pembe ve narin çiçeği. Her yıl Japonya’da nefes kesen manzaralar oluşturan, döküldüğü yeri bu dünyaya ait değilmiş gibi gösteren büyülü minik çiçekler…

Martın son, nisanın ilk haftası açan, bir süre dalında kaldıktan sonra henüz solmadan en güzel ve serpilmiş oldukları dönemde dalından dökülen sakuralar, Japonya için oldukça kutsal bir çiçek türüdür. Baharın gelişinin habercisi olmasının yanı sıra, açışıyla hayat müjdesini, solmadan dökülüşüyle ani ve zamansız gelebilecek ölümü, dalda kaldığı kısa dönemle de hayatın gelip geçiciliğini simgeler. Ölümle yaşamın birlikteliği okunur sakuraların güzelliğinden. Bir yandan da dalından dökülmesiyle büyülü manzaralar oluşturması, ölüm hakkındaki düşüncelerini bir kez daha gözden geçirmeye iter insanı. Karanlık ve kötücül ölüm, bir anda farklı bir nitelik kazanır ve doğanın bir parçası oluverir.

Japonya’da kiraz çiçekleri mevsimi iki haftalık bir festival olarak kutlanır. Yalnızca kutlamanın ötesinde, Japonların hayatını düzenleyici bir etkisi de vardır. Hava durumu bültenlerinin ardından “sakura durumu” dahi verilir. Önemli birçok olayın tarihi de yine kiraz çiçeklerinin açış tarihine göre belirlenir. Bu çiçek mevsimi aynı zamanda Japonya’nın en çok turist aldığı dönemdir. Çiçek mevsimi geldiğinde herkes bu güzel çiçekleri izlemek için parklara, bahçelere akın eder, dökülen sakuraların altında piknikler yapar.  

Ayrıca kiraz çiçekleri yenilebilir çiçek türlerindendir. Çayları ve diğer birçok içeceğinin yanı sıra keklere, kurabiyelere ve tatlılara da sakura eklenir. Geleneksel tariflerin dışında Starbucks, McDonald’s gibi zincir markaların menülerinde de sakura aromalı seçeneklerle karşılaşmak mümkün.

Japonya’da kutsal olan sakuranın tohumunu ise ülke dışına çıkarmak yasak. Yalnızca dostane ilişkilerin bir sembolü olarak Japon hükümeti tarafından başka ülkelere hediye edilebiliyor. Türkiye de sakura fidanı hediye edilen ülkelerden biri olduğundan; ilkbahar mevsiminde İstanbul'da Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Baltalimanı Japon Bahçesi’nde, Ankara'da Dikmen Vadisi’nde ve Isparta'nın Uluborlu ilçesinde kiraz çiçeklerini görmek mümkün.