Yerli Cadılar Bayramı: Bocuk Gecesi
Cadılar Bayramını aratmayan eğlenceli ve bir o kadar da korkutucu Bocuk Gecesi.
Edirne Keşan'a bağlı Çamlıca Köyü 950 nüfuslu, tarihi evleri ile tanınan güzel bir köy. Bu köyün uzun yıllar süren geleneği vardır; Bocuk Gecesi. Avrupa'daki "Cadılar Bayramı" ile karşılaştırılsa da Bocuk Gecesi çok eski bir Balkan geleneğidir.
Balkanların ortak kültüründen gelen Bocuk Geceleri, kışın en soğuk gecesinde kutlanır. Genellikle Ocak ortasına denk gelir. Bu gece çeşitli ritüeller yapılır. Amaçları; evin bereketi, tılsımlı güç yaratan kötülüklerden korunma, kışın en çetin gecesini birlikte geçirme, dirilmiş bir tabiatla yeni yıl için güç, sağlık ve esenlik ummaktır. Bocuk gecesi kışın en sert gecesini simgelediği için gece suya bir tahta atılıp sabah tahta suda donmuş olarak bulunursa ev halkının tüm yıl boyunca güçlü, sağlıklı, sağlam ve dayanıklı olacağına inanılır.
Bocuk gecesinde her evde kabak pişirilir ve o evdeki herkes en az bir lokma yer, aksi takdirde Bocuk'un o gece kabak yemeyenin üzerine geleceğine inanılır. İnanışa göre pişirilip yenen balkabağı olan bocuk eve gelmez ve zarar vermez. Bocuk'un gecesine aile üyeleri, komşular ve akrabalar katılıyor. Geceleri kabak tatlısı, akıtma, haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yerler.
Bocuk gecesinde çeşitli ritüeller ve adetler yapılır; Komşular gece yarısı farklı bir kıyafetlerle korkutulurlar. En yaygın korkuluk tiplemesi de Bocuğu andırmasından dolayı ölü tiplemesi olup, beyaz çarşaflara bürünüp yüze nişasta sürülür, sivri dişler ağız içine yerleştirilerek komşular korkutulur. Ayrıca çeşitli korkunç kıyafetlere bürünen kişiler sokaklarda gezerler, genellikle grup olarak yapılan bir çalışmayla korkutmak için seçilen evler gezilip tek tek korkutulur. Bazen teneke de çalarak ses unsurları kullanılır.
Bu geceye Balkan ülkelerinden ve Türkiye'nin birçok ilinden misafirler geliyor. Ben de Trakyalı biri olarak bu etkinliği kaçıramazdım. Bocuk gecesi o kadar eğlenceliydi ki insanlar birbirlerini tanımamalarına rağmen samimi davranıyorlardı. Eskiden sadece bi köy arasında yapılan bu gece şimdiki zamanda cadılar bayramını aratmıyor. Herkesin ocak ayı ortasında veya sonunda yapılan bu etkinliğe katılmalarını tavsiye ederim.