Yıldızlar 101: Yıldızlar Nasıl Oluşur?

Gökyüzündeki bu gizemli varlıklar nasıl oluşuyor?

Yıldızların oluşması için gereken malzemeler: Zaman, hidrojen gazı ve yer çekimi.

Yıldızlar yüzyıllardır insanlığın ilgisini çeken ve kendilerine birçok efsane adanan gizemli varlıklardır. Her gün görmemize rağmen nasıl oluştukları hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız bu parlak küreler, merak uyandırmaya devam ediyor.

Toz bulutu ve hidrojen gazının içinde doğan yıldızlar, toz bulutlarının sıkışmasıyla çöker. Sıkışan madde ısınır ve toz bulutu yoğunlaşıp dönen, güneş sistemimizden büyük, devasa bir disk halini alır.

Yer çekimi bu gazı merkezde sıkıştırır, sıkışan gaz çok yoğun ve sıcak bir top şeklini alır. Gerilimin artmasıyla gaz ışınları merkezden fışkırır ve daha da ısınır. İlkel yıldız olarak adlandırılan bu genç yıldızlar ısındıkça merkezindeki hidrojenler birleşip helyumu oluşturur. Bu kimyasal tepkime (termonükleer füzyon) sayesinde yıldızlar ısı ve enerji üretip parlar.

Yıldızın kaderi, doğum anında ne kadar büyük olduğuna bağlıdır. Yıldızlar, onları çöktürmek isteyen yer çekimi ve içlerindeki kimyasal reaksiyondan kaynaklanan gerilimin dışarı yönlü kuvvetiyle dengede kalırlar.

Bütün bu süreç, çok kısa bir zamanda gerçekleşiyormuş gibi anlatılsa da aslında milyarlarca yıl sürmektedir.

Yıldızlarla ilgili araştırma yaparken Astronomi'ye hakim olmadığım için yazılanları aklımda canlandırmakta zorlanmıştım. Bu yazımda da evrenimize dair daha kolay anlaşılır bir şeyler yazmak istedim. Umarım keyif almışsınızdır:)