Yumuşak Güce Örnek; K-pop Kültürü

Dünyanın her bir tarafında adını duyuran K-pop kültürün uluslararası alandaki yeri ve önemi

K-pop Kore müzik türüdür ve ilk olarak 1992 yılında ortaya çıkmaya başlamıştır. Fakat günümüzde çok daha popülerdir. Dijital çağın gelişmesiyle birlikte Youtube, İnstagram vb. uygulamalar kendilerini ön plana çıkarmasıyla yeni medyanın özelliklerinden olan “içerik” anlayışı oldukça rağbet görmeye başlamıştır. Bununla beraber K-pop diye adlandırdığımız Kore müzik türleri yapısı, anlayışı tüm dünyaya yayılmış ve oldukça da ün kazanmaya başlamıştır. 

Kore’nin K-pop müzik türünü bu kadar ele alıp diğer ülkelere pazarlamasının sebeplerinden başlıcası yeni medyanın çok büyük atılım yapması denilebilir. Kore ülke olarak çok kısıtlayıcı ve kuralcı yapısı olmakla birlikte yeni medyanın getirdiği kısıtlanmayan sınırsız ulaşıma sahip olan koca içerikler havuzunda kendisini bulundurmayı başarmıştır. Bunu da kendi tarzı ve özelliklerini yansıtarak yapmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde dijitalleşme oranının artmasıyla Kore K-pop kültürünü dijital platformlara yansıtmasıyla kendi adını duyurmuştur. 

Kore kültüründeki birçok yapı şu an tüm dünyaya yayılmaya başlamış ve insanların gözünde önem arz etmeye başlamıştır. Örnek vermek gerekirse Kore’deki makyaj yapımı oldukça ünlenmiş K-pop kültüründen yola çıkarak tüm hayranlar Kore makyajı yapmaya başlamıştır. K-pop müziğinde yer alan kadın sanatçıların beden algısı, yüz tipi gibi unsurları tüm dünyadaki hayran kitlesinin de öyle olma isteği doğrultusunda oluşmasını sağlamıştır. Bu da Kore’nin ekonomik yapısını oldukça güçlendirerek kalkındırmayı başarmıştır. 

Kore’deki insanların güneş kremsiz çıkmamasıyla ve bembeyaz tenleriyle kendilerini göstermesiyle Kore markalı birçok güneş kremi dünyaya satışında iyi para kazanarak Kore ekonomisine katkıda bulunmuştur. Kore ekonomisinin bu denli yükselmesinin altında K-pop kültürünün yaygınlaşması vardır. 

Uluslararası iletişimde bu duruma “yumuşak güç” deniliyor. Kore ülkesinin herhangi bir siyasi ya da diplomasi olmadan sadece kültürünü ön plana çıkararak tüm dünyaya etkisini göstermesi yumuşak güce örnek olarak verilebilir. Bir başka örnek vermek gerekirse K-pop müziğinde rol alan ya da şarkıcı olan erkek sanatçıların saç kesimlerinin beğenilmesi sebebiyle dünyada uzun saç akımı ya da uzun boylu, çekik gözlü erkelerin yakışıklı olması akımı ortaya çıkmıştır.