Yürüyen Şato

Genç bir kızın büyülü dünyayı keşfetmesi.

1986 yılında İngiliz yazar Diana Wynne Jones'un yayımladığı Yürüyen Şato adlı kitaptan uyarlanan, Hayao Miyazaki'nin yönettiği, 2004 yapım fantastik, macera türündeki Japon animasyon filmi olan Yürüyen Şato, genç Sophie'nin rahmetli babasının şapka dükkanında çalışırken başlıyor.

Savaş zamanı geçen film, genç Sophie'nin fırında çalışan kardeşi Lettie'nin ziyaretine giderken yolda iki askerle karşılaşıp, rahatsızlık vermesi ve bu sayede büyücü Howl ile tanışmasıyla devam ediyor. Kötülükler Cadısı'nın gölge adamlarından kaçan Howl, Sophie'yi de bu kovalamacanın içine sürüklüyor.

Akşam vakti şapka dükkanına gelen Kötülükler Cadısı Sophie'yi yaşlandırır ve Sophie şapka dükkanından ayrılıp Folding Vadisi'ne doğru yolculuğa başlar. Amacı büyüden kurtulup eski hayatına dönmek isteyen Sophie, yolda karşılaştığı korkuluğun Howl'un şatosuna getirmesiyle şatoda dinlenmek isteyen Sophie'yi farklı bir hayata başlatır.

Sophie şatoya hiçbir şey bilmeden girer. Howl'un gerçek yaşantısını, şatonun nasıl bir sihirle çalıştığını, Kötülükler Cadısı'nın Howl'dan ne istediğini, savaşın neden çıktığını, Howl'un geçmişini, Calcifer ile Howl'un bağlantısını, şatonun nasıl hareket ettiğini, Calcifer'in ne kadar güçlü olduğunu yaşayarak öğrenir. Sophie temizliğe önem veren, meraklı bir karakter. Macera boyunca yaşlılığın getirdikleri ile uğraşırken Howl'u kurtarıp özgürlüğü için mücadele ediyor.

Film dış dünya ile savaşan Howl'un uğraşını gösterir iken Sophie'nin fazla merak, büyünün yanlış kullanılması, bencillik gibi duygularla savaşını gösterir. Sophie'nin bu savaşında bazı hatalar yapması ve bütün sorunların üzerinden sevgi ile nasıl yendiğini ve Sophie'nin yüzündeki yaş çizgilerinin zaman zaman değişmesi ile ayrıntılar içeren bir film.

Yürüyen Şato filmi zaman zaman sizi meraklandırıp, heyecanlandırırken zaman zaman huzurlu hissettiriyor. Aile olmayı, sevginin önemini, Sophie ile Howl'un ilişkisini anlatan film bittiğinde mutluluk hissi bırakıyor arkasından.