Yüzüklerin Efendisi'nden J.R.R. Tolkien'e

Hayatımda bazen kötü anlar yaşadığımda sığındığım o güvenli liman olan Yüzüklerin Efendisi'nin hayatı bu kadar basit mi?

1985 doğumlu olarak o nesli temsil ettiğimi düşünüyorum. O zamanlar televizyonda Yüzüklerin Efendisi-Yüzük Kardeşliği'nin fragmanını bir anlığına gördüm ve nasıl etkilendiğimi anlatamam. Sonra hevesle filmin vizyona girmesini bekledim. Daha filmin ilk seansında anladım ki ben filmden etkilenmedim, ben tam anlamıyla çarpıldım. Aragorn, Gandalf ve Sam en etkilendiğim karakterler oldu. Elflerin asil yürüyüşleri derin iz bıraktı bende. Fantastik tarz nedir daha bilincinde değildim. Tolkien nasıl yazdı? Böyle bir dünya hayallerde nasıl var olabilir? Aklımda sorularla filmden çıktım ve bunun bir üçleme olduğunu öğrendiğim anda kitapçıya koştum. 3 gün içinde Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi'ni okumayı bitirmiştim. Babamın "Kendini bu kadar harap etme kitap okumanın da bir saati olur." demesini hiç unutmuyorum. Harap etmek dediği, benim Tolkien'in hayal dünyasında gezintiye çıkmamdı. Alice, nasıl Harikalar diyarına düştüyse ben de Tolkien'in fantastik diyarına düştüm. Gençliğin verdiği ateşle Yüzüklerin Efendisi'ni eleştirenlere cevap yetiştiriyordum. Sonra yavaş yavaş üçlemeyi incelemeye Tolkien'i anlamaya çalıştım ve her aşamasında büyük zevk aldım.

https://historycollection.com/20-facts-about-j-r-r-tolkien-creator-of-the-lord-of-the-rings/20/.


Meşhur Wikipedia bilgi küpümüz Tolkien'i böyle anlatmış:

John Ronald Reuel Tolkien (d. 3 Ocak 1892 - ö. 2 Eylül 1973),

İngiliz yazar, şair, filolog ve akademisyen. Baba tarafından ataları Alman kökenlidir.  Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi fantastik kurgu eserleriyle tanınır. Oxford Üniversitesi'ne bağlı kolejlerde anglosakson dili profesörü ve İngiliz dili ve edebiyatı profesörü olarak görev yaptı.

1925'ten 1945'e kadar Rawlinson ve Bosworth Anglo-Sakson Profesörü, Oxford'daki Pembroke Koleji üyesi, 1945'ten 1959'a kadar da Oxford'da Merton İngiliz Dili ve Edebiyatı Profesörü ve Merton Koleji üyesi olarak görev yaptı.

Tolkien, 28 Mart 1972'de Kraliçe 2.Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluğu Nişanı Komutanı olarak atandı.

Evet, yüzeysel olarak gerçekten Tolkien'in biyografisi böyle.

Peki gerçekten bu kadar mı? Hayatımda bazen kötü anlar yaşadığımda sığındığım o güvenli liman olan Yüzüklerin Efendisi'nin hayatı bu kadar basit mi? Bir felsefesi yok mu? Matrix hakkında çok konuşuldu felsefesi irdelendi peki ya bu dev çınarın yarattığı felsefe?

Hepsini yazı dizisi halinde sizinle paylaşmayı planlıyorum, ama önce ağzınıza bir parmak bal çalalım.

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule'de Entlerin (Yürüyen ağaçların), Saruman'ın ağaçları keserek yaktığı devasa ocakları, silah ve zırh yaptığı derin kuyuları yok ettiği sahneyi fanatikleri iyi bilir.

Asıl soru Tolkien gibi bir dahi neden böyle birşey hayal etsin?

Cevap: Endüstri devrimine olan tepkisinden. İngiltere'nin yeşil ormanlarında yürüyüş yapmaya bayılan Tolkien'in isyanıydı bu. Dev ağaçlar onları kesenlerden intikam alıyordu.


https://ortadunya.com/ent-meclisi-entmoot/


Arkası yarın kuşağına hoşgeldiniz:)