Zamanında Yasaklanmış 5 Kitap

Yasaklanmış kitaplara göz atmaya ne dersiniz?

Dünya tarihi yasaklanmış kitaplarla doludur. Kitapların kimileri siyasi değerlere aykırı olduğu için yasaklanırken kimileri ahlaka aykırı bulunduğu için yasaklanmıştır.

Kitapların yasak süreleri de birbirinden farklıdır. Tamamen yasaklanan kitaplar olduğu gibi kısa süreliğine yasaklanan kitaplar da bulunmaktadır.

O kadar çok ki yasaklanan kitaplar bu yazımızda hepsine yer vermek mümkün değil. Ancak beş tanesini paylaşabiliyoruz sizlerle. Bakalım bu beş kitap hangi gerekçelerle yasaklanmış.

  • 835 Satır- Nazım Hikmet

Ülkemizde Nazım Hikmet'in birden çok eseri yasaklanmış, zaman zaman yazarın kitapları toplatılmıştır. 835 Satır da yasaklanan kitaplarından biridir. Kitap 'halkı suça teşvik ettiği' gerekçesiyle bir dönem yasaklanmıştır.


  • Alice Harikalar Diyarında- Lewis Carroll

Bu kitap neden yasaklanmış, ne var ki anlatılanlarda diye düşünüyor olabilirsiniz. Ben de ilk başta aynı şeyi düşündüm bir çocuk kitabı neden yasaklanmış olabilir ki? Ancak Çin Hükümeti bizim gibi düşünmemiş olacak ki kitap Çin'de yasaklı kitaplar listesinde. Çin Hükümeti, hikayede 'hayvanların insan dilini kullanıp, insan gibi davranmalarından' rahatsız olmuş ve kitabı yasaklamıştır.

  • Şeker Portakalı- José Mauro de Vasconcelos

Şeker Portakalı da bir dönem yasaklardan nasibini almıştır. Kitap, ülkemizde 'argo sözcükler içerdiği ve Türk örflerine aykırı olduğu' gerekçesiyle yasaklanmıştır.

  • Fikrimin İnce Gülü- Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu tarafından kaleme alınan ve bir başyapıt olarak adlandırılan kitap bir dönem ülkemizde yasaklanmıştır. Kitapta Almanya'da çöpcülük yapan Bayram'ın hikayesi anlatılmaktadır. Bayram'ın kazandığı paralarla lüks bir araba alıp köyüne dönüşüne yer verilmektedir kitapta. Kitabın yasaklanma nedeni ise 'askeri kuvvetleri küçük düşürme' olarak gösterilmiştir. Yazara bu nedenle dava açılmış ama yazar iki yıllık davanın ardından aklanmıştır.

  • Bizim Köy- Mahmut Makal

1950 yılında Mahmut Makal imzasıyla yayınlanan kitapta, Anadolu köyleri anlatılmaktadır. Kitap tam olarak da konusu nedeniyle yasaklanmıştır aslında. Zira yazarın 'köylerin sefil yanlarını ve köy halkının fakirliğini göstererek komünizm propagandası yaptığı' söylenmiştir. Kitap bu nedenle yasaklanmış hatta yazarı tutuklanmıştır.


Ülkemizde ve dünyada çok fazla kitap yasaklanmıştır. Peki siz bu yasaklı kitaplardan hangilerini okudunuz?