10 Adımda Wordpress'te Site Oluşturmak
Wordpress'te site nasıl oluşturulur?
WordPress web sitenizi kurmak, daha önce hiç böyle bir şey yapmadıysanız göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Bir WordPress web sitesi kurmanın teknik kısmı karmaşık olmasa da, web sitenize ne koyacağınızı ve sizin için nasıl çalışacağını bilmek zor olabilir. Neyse ki, WordPress ile ilgili en iyi şeylerden biri, kullanıcı dostu ve sezgisel olmasıdır. Hemen hemen herkes yapabilir..
Adım 1: Web Barındırma Alın
Bir WordPress web sitesi oluştururken ilk adım, web barındırma elde etmektir. WordPress ücretsiz bir web sitesi oluşturucu olsa da, sitenizin web'de kullanılabilir olması için bir web barındırma hizmeti kullanmanız gerekir. Genellikle aylık 10 doların altındadır ve web barındırma hizmeti alarak zamandan ve paradan tasarruf edersiniz çünkü en iyi WordPress barındırma hizmetleri ücretsiz bir alan adı ve web sitesi oluşturma işlemini yapmak için tek tıklamayla WordPress kurulumu içerir.
Adım 2: Bir Alan Adı Seçin
Ücretsiz alan adı içeren bir web barındırma planı seçtiyseniz (ör. businessname.com, DreamHost gibi) hesap kayıt işleminizin bir parçası olarak bir alan adı seçmeniz istenir. Değilse, doğrudan GoDaddy veya Google Domains gibi en iyi alan adı kayıt şirketlerinden birinden bir alan adı satın alın ve ardından alan adınızı web barındırma hizmetinize manuel olarak bağlayın. Bir alan adı seçerken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
- Ne kadar kısa olursa o kadar iyi.
- Sayılardan ve kısa çizgilerden kaçının.
- .Com'a bağlı kalmaya çalışın, ancak başka iyi seçenekler de var. .Net veya .co'yu deneyin.
- Ticari markalı isimler ve telif hakkıyla korunan materyaller kullanmaktan kaçının.
- Etki alanının kullanılabilir olduğundan emin olun.
- Telaffuz edilmesi veya hecelenmesi zor kelimeler kullanmayın. Alan adınız sitenizin içeriği ile ilgili olmalı ve kullanıcıların asla unutamayacaklarını hatırlamaları o kadar kolay bir ad olmalıdır. Bazı anahtar kelime araştırmaları yapmak da yardımcı olabilir.
Adım 3: WordPress'i Yükleyin
WordPress’i kurulum, yönetim paneli ve site görünümü olarak Türkçe kullanmak istiyorsanız buradan WordPress son sürüm Türkçe paketi indirin. İngilizce için WordPress.org adresini ziyaret edin.
- Sıkıştırılmış paketi Winrar veya Winzip türü bir programla açın.
- Dosya içeriğini sunucuya yükleyin, tarayıcınızın adres satırına site isminizi girin.
- Kurulum otomatik olarak başlayacak, ekrandaki yönergeleri izleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Adım 4: WordPress Temanızı Seçin
Ardından, WordPress siteniz için bir tasarım temasına karar vermeniz gerekir. Tamamen ücretsiz olandan yüzlerce dolara kadar değişen binlerce tema mevcuttur. Temanızı seçerken, hem sitenizin konusu hem de yayınlamayı planladığınız düzen ve içerik için anlamlı olduğundan emin olmaya çalışın.
Premium WordPress tema seçenekleri arasında, çeşitli konular için bir dizi hazır seçenek bulacaksınız. Bunlara iş, güzellik, moda, fotoğrafçılık, eğitim, yemek ve diğerleri dahildir. En popüler WordPress premium temalarından biri, sürükle ve bırak oluşturucuya sahip çok hafif, çok amaçlı bir tema olan Monstroid2'dir.
Ayrıca, wordpress'ten ücretsiz temalar alabilirsiniz. Bununla birlikte, genellikle çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyarlar, bu nedenle uzun vadede iyi tasarlanmış bir premium temaya yatırım yapmak genellikle akıllıca olur.
Adım 5: WordPress Eklentilerini Yükleyin
WordPress Eklentisi, bir WordPress web sitesine belirli özellikler veya hizmetler ekleyen PHP komut dosyası dilinde yazılmış bir programdır. WordPress eklentileri, WordPress sitenize büyük ölçüde özelleştirme ve esneklik sağlamanın yanı sıra ziyaretçileriniz için değerli özellikler ve araçlar sağlar.
Temanızı yükledikten sonra, WordPress'in işlevselliğini genişletmeye yardımcı olan gerekli tüm eklentileri yüklemeniz ve etkinleştirmeniz gerekir. Temanızla birlikte gelen eklentilere ek olarak, site güvenliğini artırmaktan canlı sohbet eklemeye veya sayfa düzenleyicinizi sürükle ve düzenleyicisine dönüştürmeye kadar her şeyi yapabilecek binlerce seçenek vardır. Ancak, web sitenizi yavaşlatabileceğinden veya diğer eklentilerin bozulmasına neden olabileceğinden, kullandığınız eklenti sayısını sınırlamaya çalışın.
Örneğin, her işletme web sitesi için aşağıdaki eklentileri önerilir:
Yoast SEO: Bu eklenti, yayınlarınızı arama motorları için optimize etmenize yardımcı olur.
Google Analytics: Web sitenizin trafiğini ve etkinliğini izleyin. Blog yazarıysanız, bu bir zorunluluktur, çünkü bunu yüklemediyseniz çoğu marka sizinle çalışmaz.
Jetpack: Bu eklenti, web siteniz için güvenlik, bakım ve performans geliştirmeleri sağlar.
Akismet: Sitenizi blog gönderilerinizdeki spam yorumlardan koruyun.
Elementor: Sayfa düzenleyicinizi yeni başlayanlar için daha kolay bir sürükle ve bırak düzenleyicisine dönüştürmek için Elementor gibi bir sayfa oluşturucu eklentisi kullanın.
Adım 6: Sitenizi Yapılandırın
Web sayfalarını özelleştirmeye ve site içeriği oluşturmaya başlamadan önce, ana sayfanızı ve blog gönderileri sayfanızı belirtmenin yanı sıra sitenizin adını, sloganını ve site simgesini güncelleme gibi ayarlarınızı yapılandırmanız gerekir.
En sık kullanılan ayarları nasıl yapılandıracağınız aşağıda açıklanmıştır:
Logo: “Görünüm”> “Özelleştir”> “Site kimliği> “Logoyu değiştir” e gidin> Logonuzu yükleyin
Site başlığı: “Görünüm”> “Özelleştir”> “Site kimliği> Site başlığını girin (işletme adınız olarak da bilinir.)
Site sloganı: “Görünüm”> “Özelleştir”> “Site kimliği> Site sloganını gir'e gidin (veya varsayılan WordPress sloganını silin)
Site simgesi: “Görünüm" e gidin> "Özelleştir"> “Site kimliği> "Site simgesi" nin altında “resmi değiştir” i tıklayın> görüntülemek istediğiniz resmi site simgeniz olarak yükleyin.
Ana sayfa: “Görünüm”> “Özelleştir”> “Ana sayfa ayarları” na gidin ve ana sayfanız olarak ayarlamak istediğiniz web sayfasını seçin.
Blog: “Görünüm”> “Özelleştir”> “Ana sayfa ayarları” na gidin ve “Gönderiler sayfası” altında blogunuz olarak ayarlamak istediğiniz sayfayı seçin.
Adım 7: WordPress Sitenizi Yayınlayın.
Sayfalarınızı görsel olarak zenginleştirin ve ayrıca düzenli olarak yeni içerik eklemeye devam etmeyi bir öncelik haline getirin. Blog yazıyorsanız, her gönderiye en az bir resim ekleyin. Bu, okuyucularınıza yalnızca sosyal medyada paylaşacakları bir neden vermekle kalmaz, aynı zamanda içeriğinizi daha çekici hale getirir. Günlük, haftalık veya aylık içerik eklemeye karar verseniz de, bir içerik takvimi oluşturmak sizi doğru yolda tutmanıza yardımcı olacaktır.
Adım 8: İlk Gönderinizi Yayınlayın (isteğe bağlı)
Web sayfalarına ek olarak, birçok işletme Google gibi arama motorlarında bulunma olasılıklarını artırmaya yardımcı olmak için blog gönderileri eklemeyi de tercih ediyor. Bir blog yazısı yazmak için sol dikey menüden “yazılar” a gidin ve “yeni ekle" yi tıklayın." Buradan, blog gönderisini bir web sayfası gibi düzenleyebilirsiniz.
WordPress'te bir blog yazısı nasıl oluşturulur:
Gösterge tablonuzun sol panelinden “Yazılar” ı seçin ve “yeni ekle" yi tıklayın.”
Gönderinin adını yazın.
Koymak istediğiniz kategoriyi seçin.
İçeriğinizi yazın.
İşiniz bittiğinde yayınla'yı tıklayın.
Adım 9: Pazarlamayı Unutmayın
Yeni sitenizi pazarlamak iki yönlü bir çabadır. Öncelikle SEO (arama motoru optimizasyonu): sayfalarınızın başlık, açıklama ve gövde metninde alakalı anahtar kelimelere sahip olduğundan emin olun. İkincisi, sitenizi mümkün olan her şekilde tanıtmak için zaman ayırın. Ücretsiz seçenekler arasında sosyal medya siteleri forumlarını kullanmak ve düzenli bir bültene e-posta göndermek yer alır. Sosyal bağlantılarınızı ve bağlantı popülerliğinizi oluşturmak için bloglara, forumlara ve topluluklara konuk göndermeyi ve yorum yapmayı da düşünebilirsiniz.
Adım 10: Sitenizi Yedekleyin
İçeriğiniz en değerli varlığınızdır, bu nedenle sitenizi yedeklediğinizden emin olun! Blogunuz için bu, çökme durumunda içeriğinizi yedeklemek anlamına gelir, böylece baştan başlamak zorunda kalmazsınız.